Cetatenii Uniunii Europene cu calificare redusa vor avea nevoie de permise de lucru pentru a munci in Marea Britanie dupa iesirea tarii din UE, potrivit unor planuri propuse guvernului condus de premierul Theresa May. La ora actuala cetatenii din statele membre UE au in mod automat dreptul de a lucra in Marea Britanie, informeaza site-ul RFI.

Seful comitetului consultativ al guvernului privind migratia, Sir David Metcalfe, a declarat cotidianului Daily Telegraph ca atat numarul migrantilor cat si durata aflarii lor in Regatul Unit dupa incetarea calitatii de membru UE vor fi controlate prin intermediul permiselor de munca.

El a adaugat, potrivit RFI, ca sistemul va fi destul de simplu de administrat, fiind modelat dupa cel al permiselor pentru lucratorii sezonieri din agricultura, de care au beneficiat si cetatenii romani si bulgari pana la 1 ianuarie 2014 cand au incetat toate restrictiile privind accesul la piata muncii.

Declaratiile lui Sir David au fost facute in ziua in care comitetul sau a publicat un raport in care se tragea concluzia ca migratia fortei de munca slab calificate din UE a generat o presiune asupra sectorului locativ, invatamantului, sanatatii si transporturilor si a avut un mic impact negativ asupra salariilor celor mai reduse.

De asemenea, raportul mai mentioneaza ca aceasta migratie a avut consecinte si in privinta integrarii si coeziunii populatiei in anumite zone unde au avut loc schimbari bruste in numarul locuitorilor.

Raportul estimeaza ca la ora actuala doua din cele 13 milioane de lucratori cu calificare redusa din Regatul Unit provin din tarile membre UE - unul din sapte.

Publicarea raportului coincide si cu publicarea asteptata a datelor trimestriale privind migratia si se prognozeaza ca acestea vor arata o crestere record a populatiei tarii, mai ales pe seama migratiei din UE, intre care cea din Romania si Bulgaria a inregistrat un ritm de crestere mediu de circa 30% pe an dupa 1 ianuarie 2014.

232000 de români în UK

Publicarea raportului coincide si cu publicarea datelor trimestriale oficiale privind migratia care arată că în anul încheiat la 31 martie 2016 migratia netă (veniri minus plecări) a fost în Regatul Unit de 327000, cu 9000 mai putin decât în anul precedent.

Imigrantii au fost în proportii aproape egale cetăteni din statele UE si cetăteni din afara UE.

Datele arată si faptul că românii continuă să fie pe primul loc la numărul de persoane cărora le-au fost emise numere de asigurare socială (NINO), care da dreptul oficial de muncă si asigurări sociale - 185000 în anul încheiat la 30 iunie 2016, mult înaintea polonezilor - 105000.

Numărul românilor din Regatul Unit pe parcursul anului 2015 a fost estimat de Oficiul National de Statistică la 232000, fată de 175000 în 2014 si 128000 în 2013.

Doar cetăteni ai Poloniei - 916000, Indiei - 362000 si Republicii Irlanda - 332000 au fost mai numerosi decât cetătenii României pe teritoriul Regatului Unit în 2015.

Pe 23 iunie 2016 electoratul a votat intr-un referendum in favoarea iesirii Marii Britanii din UE, iar premierul May a spus ca reducerea migratiei va fi unul dintre obiectivele principale ale negocierior privind iesirea tarii din UE.