Sute de rebeli sirieni, sustinuti de tancuri si de aviatia turca, au reusit sa elibereze orasul de frontiera sirian Jarablus din mainile jihadistilor Stat islamic (ISIS), dupa ofensiva fulger declansata miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Jarablus este complet liber", a declarat el pentru AFP Ahmad Othman, comandantul unui grup rebel, care a participat, miercuri, in ofensiva denumita "Scutul Eufratului", care urmarea sa elibereze acest oras in nordul Siriei, la granita cu Turcia.

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, de asemenea, a dat asigurari ca orasul Jarablos "a fost recucerit" din mainile ISIS.

Un purtator de cuvant al unui alt grup rebel a declarat ca jihadistii s-au retras spre orasul Al-Bab, sud-vest de Jarablus.

Potrivit agentiei de progouvernamentale Anadolu doar un rebel sirian a fost ucis si alti zece raniti. Agentia Dogan a anuntat moartea a 46 de jihadisti, cifra care nu a fost inca confirmata.

Rapiditatea cu care a fost recastigat Jarablus a socat expertii, avand in vedere ca recastigarea de catre kurzi a oraselor detinute de ISIS in nordul Siriei, precum Kobani sau Minbej s-a facut dupa lupte indelungate, comenteaza AFP.

A fost pentru prima data, de la inceperea operatiunii impotriva Statului Islamic in Siria, cand armata turca lanseaza o operatiune terestra.

Operatiunea de la Jarablus a venit la mai putin de patru zile dupa un atentat la Gaziantep (sud-est), in apropiere de granita cu Siria, soldat cu 54 de morti, multi dintre ei minori. Atacul a avut loc in timpul unei nunti si poarta amprenta ISIS.