Tirul cu racheta balistica nord-coreeana efectuat miercuri de pe un submarin a fost un "succes imens", a afirmat liderul regimului nord-coreean, Kim Jong-Un, potrivit declaratiilor citate joi de agentia oficiala de presa a Phenianului KCNA citata de Agerpres.

Gratie acestui tir, care a provocat indignarea vecinilor statului nord-coreean si a SUA, Coreea de Nord a "intrat in avangarda puterilor militare care au capacitatea de atac nuclear" si SUA sunt de acum "in raza de actiune" a rachetelor Phenianului, a declarat Kim Jong-Un, citat de AFP.

Phenianul a lansat miercuri, de pe un submarin, o racheta de tipul SLBM, care a parcurs in jur de 500 km in directia Japoniei, o distanta care o depaseste cu mult pe cea a rachetelor anterioare de acest tip. Capacitatea reala a SLBM face sa creasca amenintarea nucleara nord-coreeana, in sensul ca Phenianul si-ar putea spori potentialul de descurajare mult in afara peninsulei coreene. Kim a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile de a dobandi o racheta balistica echipata cu un ogiv nuclear operational in scopul de a "face fata unui razboi total (...) si nuclear neasteptat" cu Statele Unite imperialiste, potrivit KCNA.

"Nu stiu ce remarci ridicole vor face SUA si acolitii lor cu privire la acest test, dar pot spune ca prin actiunile lor necugetate ele nu fac decat sa-si grabeasca autodistrugerea", a mai spus Kim Jong-Un.

Armata sud-coreeana a calificat drept o "provocare serioasa" noua racheta a Phenianului, adaugand: "Vom reactiona cu fermitate si severitatea la orice provocare".

Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului sa-si dezvolte programul balistic, dar Coreea de Nord si-a multiplicat testele cu racheta de la al patrulea experiment nuclear in luna ianuarie.