Fotografiile in care o femeie imbracata in burkini este obligata sa se dezbrace pe o plaja din Nisa vor alimenta ani de zile propaganda jihadista, afirma, intr-un interviu pentru francetvinfo.fr, ziaristul specializat in chestiuni legate de jihad David Thomson, care afirma ca aceste clisee s-au bucurat de un ecou foarte mare in randul simpatizantilor gruparii Stat Islamic.

Acesta afirma ca jihadistii au fost surprinsi sa constate ca politia "face munca de propaganda in locul lor", in conditiile in care sustin de ani de zile ca este imposibil pentru un musulman sa isi practice religia intr-o tara precum Franta.

"In aceste conditii, imediat dupa difuzarea lor, aceste fotografii au trecut in cateva minute in capul listei cu cele mai discutate subiecte in 'jihadosfera', unde tonul general era: 'Franta umileste o sarmana musulmana'", arata ziaristul RFI.

Si asta in conditiile in care, la inceputul polemicii legata de burkini, jihadistii si salafistii erau mirati de "tot vacarmul facut de necredinciosi" pe marginea unui obicei vestimentar pe care si ei il considera contrar dogmei lor.

Inca de ieri, arata ziaristul francez, aceste imagini au "rupt" internetul jihadist, fie ca era vorba de adepti ai SI sau ai al-Qaeda. Acestia erau chiar mirati ca aceste imagini nu sunt preluate masiv in propaganda jihadista oficiala, deoare reprezinta exact ceea ce propavaduiau despre Franta: o tara dusmana a islamului, un pamant al necredinciosilor prin excelenta.

"Fara sa exageram, putem considera ca aceste imagini din Nisa vor alimenta ani de propaganda jihadista", subliniaza el.

In opinia sa, femeile care recurg la aceste costume de baie denumite burkini sunt considerate ca fiind mai moderate iar islamistii cred ca aceastea dau dovada de compromis intre conservatismul religios si societatea occidentala moderna.

Iar acest compromis este de netolerat la jihadisti si la salafisti, subliniaza ziaristul francez. Pentru acestia, femeile nu merg deloc la plaja sau daca o fac, acest lucru se intampla in conditii mult mai stricte si nu in burkini, inconjurate de alte femei in bikini. In interpretarea lor, burkini nu este conform cu Coranul si sunna, legea divina, spune David Thompson.

In schimb, interzicerea lor creaza tensiuni puternic in restul comunitatii musulmane, mai spune acesta.