Armata turca, sustinuta de fortele coalitiei internationale antijihadiste, a lansat o operatiune fara precedent miercuri in Siria, unde a trimis tancuri si avioane de lupta cu scopul oficial de a alunga gruparea Stat Islamic din Jarablus, de cealalta parte a granitei, scrie AFP.

La inceputul dupa-amiezii, rebelii sirieni sustinuti de Ankara "au cucerit localitatea Keklija, la 5 km vest de Jarablus si la 3 km in interiorul teritoriului sirian", a anuntat agentia pro-guvernamentala Anadolu, potrivit careia in zona se afla circa 1.500 de rebeli.

"Armata Siriana Libera, pe care noi o denumim opozitia moderata, a intrat in Siria", a anuntat ministrul Afacerilor externe, Mevlut Cavusolgu, care a folosit in continuare numele ASL, o coalitie care s-a dezintegrat intr-un numar mare de factiuni si a dat nastere la noi aliante.

Este pentru prima data, de la inceperea opretiunii impotriva Statului Islamic in Siria, cand armata turca lanseaza o operatiune terestra.

---------------------

18:51 Rebelii anunta ca au cucerit in totalitate localitatea Jarablus, dupa o ofensiva de cateva ore

18:15 Rusia se declarat "profund preocupata" de interventia turca in Siria

17:40 Rebelii sirieni sutinuti de Ankara au ajuns in centrul localitatii Jarablus, afirma presa turca, citata de AFP

17:15 Joe Biden afirma ca Washingtonul a transmis militiilor kurde sa nu treaca la vest de Eufrat

15:05 Agentia turca de presa Dogan, citata de Reuters, afirma ca 46 de membri ai gruparii Stat Islamic au fost ucisi in timpul operatiunilor

15:00 SUA a sustinut operatiunea de la granita siriana, a declarat un responsabil american, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, scrie AFP.

Pentru moment, sprijinul a constat in oferirea de informatii si participarea cu consilieri militari americani, dar ar putea lua forma si sprijinului aerian, daca turcii solicita acest lucru, a explicat acest oficial, care calatoreste cu vicepresedintele americna Joe Biden, sosit miercuri in Turcia.

Ministrul sirian de Externe a condamnat insa incursiunea militarilor turci denuntand o incalcare a suveranitatii tarii, potrivit televiziunii siriene de stat, citata de Reuters.

Sursa citata afirma ca orice operatiune anti-tero in interiorul granitelor siriene trebuie efectuata in coordonare cu Damascul si acuza Ankara ca a lansat o operatiune pentru a inlocui Statul Islamic cu "alte grupari teroriste".

Armata turca a lansat noaptea trecuta tiruri de artilerie asupra orasului sirian de frontiera Jarablus, controlat de Statul Islamic, iar avioane militare ale coalitiei internationale au bombardat tinte ale Statului Islamic.

Militantii Statului Islamic au ripostat cu tiruri de mortiere.

Pentru prima oara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre un avion de vanatoare turc la frontiera turco-siriana, in noiembrie 2015, avioane F-16 ale armatei turce au bombardat pozitii ale jihadistilor.