Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a zguduit centrul peninsulei italiene miercuri in jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT) si s-a simtit si la Roma, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS). MAE a anuntat ca pana la ora 6.30 nu existau informatii despre cetateni romani raniti. Cele mai afectate orase sunt Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto, cuprinse intre Roma si Perugia (Reuters).

HotNews.roFoto: Hotnews

Informatii LIVETEXT:

Ora 22:30Eventualele replici ale cutremurului de miercuri dimineata sunt "importante" si ar putea distruge cladirile deja afectate de primul seism, a avertizat Jerome van der Woerd, specialist al Centrului Francez de Cercetare Stiintifica.

Ora 20:32 Bilantul cutremurului a ajuns la cel putin 120 de morti si numeroase persoane disparute, a anuntat premierul italian.

"Exista cel putin 120 de vieti distruse si nu este un bilant definitiv", a spus Matteo Renzi, la Rieti, nu departe de zona unde a avut loc cutremurul.

Potrivit acestuia, exista circa 368 de persoane ranite.

Ora 18.44: Printre victimele cutremurului din Italia se numara si un roman, confirma Ministerul de Externe.

Ora 17.29: Bilant provizoriu oficial: 73 de victime (corespondentul HotNews.ro la Roma)

Ora 17.03: Bilantul neoficial, prezentat de presa italiana, a crescut la cel putin 70 de morti. (La Repubblica)

Ora 15.52: Bilantul a crescut la cel putin 60 de morti - La Repubblica.

Ora 14.45: Ministerul roman al Afacerilor Externe mentine permanent legatura cu autoritatile italiene printr-o echipa mobila a Consulatului General al Romaniei la Bologna, aflata deja pe teren, si a Ambasadei la Roma. Pana la aceasta ora nu au fost identificate victime de cetatenie romana, dar au fost preluate 4 apeluri telefonice de asistenta de la romani aflati in zona cutremurului.

Ora 12.50: Un reprezentant al Departamentului pentru Protectie Civila din Italia confirma ca bilantul cutremurului este de 38 de morti. (Reuters)

Ora 12:45: 38 de morti, cel mai recent bilant prezentat de presa italiana. (La Repubblica)

Ora 12.01: Cutremurul a fost urmat de cel putin 80 de replici.

Ora 11.33: 22 de cadavre scoase de sub daramaturi, scrie La Repubblica. Numarul ranitilor ar fi de circa 100, mai scrie presa italiana. Operatiunile de cautare sunt in desfasurare.

Ora 10.40: Echipele de salvare ar fi scos de sub daramaturi 21 de cadavre, scrie La Repubblica.

Ora 9.52: Primarul localitatii Accumoli anunta in lacrimi la RAI 1 ca a inregistrat sase morti, printre care si doi copii (Imagini aici)

Ora 9.39: MAE anunta ca in continuare nu exista informatii despre romani raniti. O echipa consulara mobila de la consulatul din Bologna s-a deplasat de urgenta in zona afectata de cutremur

VIDEO: Imagini din orasul Amatrice

UPDATE 5 Seismul din Italia a avut sapte replici puternice, anunta autoritatile pe Twitter.

VIDEO: Imagini terifiante filmate noaptea in orasul Amatrice

UPDATE 4 Cel putin sase persoane au murit in urma cutremurului din centrul Italiei, au spus autoritatile pentru postul de radio RAI.

UPDATE 3 Primarul localitatii Accumoli in apropierea epicentrului confirma ca sunt 4 morti, scrie Reuters.

UPDATE 2 Primarul dinAmatrice, localitate lovita dur de seism, a declaratde postul national de radio,RAI, cares-auprabusitcladiriincentrul orasului. "Ce pot sa-ti spun?Esteodrama",a afirmat el.

UPDATE 1Primarul localitatii Amatrice, SergioPerozzi, a declarat ca sunt oameni ingropati sub daramaturi si ca "orasul nu mai exista", scrie AP. Amatrice este o localitate cu aproximativ 3.000 de locuitori si se pare acolo situatia este cea mai grava.

Epicentrul a fost la 10 km sud-est de Norcia, un oras in regiunea Umbria aflat la aproximativ 150 de km. de Roma, a anuntat USGS, care si-a insotit comunicat de o alerta rosie, sugerand posibile pagube importante.

Un locuitor al zonei Rieti intre Roma si Perugia a declarat ca la Rainews24 ca a iesit repede din casa la fel ca majoritatea oamenilor, dupa ce a simtit o "zdruncinatura puternica".

Conform postului TV, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,9 a fost resimtit si in provincia Perugia (centru).

Guvernul italian a anuntat pe Twitter ca este in contact cu Protectia civila.

Un precedent seism cu magnitudinea de 6,3, simtit de asemenea in toiul noaptii in capitala Italiei, a ucis mai mult de 300 de oameni in regiunea L'Aquila (centru) in 6 aprilie 2009.