Un judecator a ordonat luni Departamentului de Stat american sa revizuiasca si sa determine posibila desecretizare a 14.900 documente referitoare la candidata democrata la presedintia SUA, fosta secretara de stat Hillary Clinton. Potrivit agentiei Reuters, se crede ca majoritatea documentelor respective ar fi e-mailuri trimise sau primite de Clinton, identificate ca urmare a unei anchete a Biroului Federal de Investigatii (FBI) privind utilizarea unui server privat pentru corespondenta oficiala, citeaza Agerpres.

Documentele fac parte dintr-o arhiva predata de FBI Departamentului de Stat, la finalul anchetei care a conchis ca Clinton a fost "extrem de neglijenta" in manipularea unor informatii sensibile. FBI nu a recomandat insa inculparea ei din acest motiv.

Departamentul de Stat ar putea face publica prima transa de documente in octombrie, cu cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 8 noiembrie. Adversarii candidatei Partidului Democrat incearca sa dovedeasca, folosind scandalul e-mailurilor, ca fosta secretara de stat nu prezinta incredere ca presedinte.

Judecatorul de curte districtuala a Statelor Unite James Boasberg, care coordoneaza un grup de procese intentate pentru a face publice e-mailurile lui Hillary Clinton, a facut anuntul privind noul pachet de documente in aceeasi zi in care organizatia conservatoarea Judicial Watch a publicat o transa de e-mailuri obtinute printr-un proces. Documentele la care se refera magistratul nu ar face parte, potrivit Reuters, dintre cele 55.000 de pagini de e-mailuri predate deja de Clinton Departamentului de Stat dupa ce scandalul a devenit public anul trecut. Un oficial guvernamental a declarat agentiei, sub rezerva anonimatului, ca ar fi vorba mai ales de e-mailuri trimise sau primite de Clinton, unele personale, altele de lucru.

Potrivit organizatiei, e-mailurile arata ca unii donatori catre fundatia caritabila a familiei Clinton incercau sa ajunga la Hillary Clinton, in timpul mandatului ei la Departamentul de Stat intre 2009 si 2013.