Iesirea Marii Britanii nu inseamna sfarsitul Uniunii Europene, a dat asigurari, luni seara, premierul Italiei, Matteo Renzi, dupa intrevederea cu presedintele Frantei, Francois Hollande, si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei."Multi credeau ca dupa Brexit Europa va lua sfarsit. Nu este asa. Avem ambitia de a scrie o noua pagina a viitorului. Discutiile au vizat teme economice, sunt necesare masuri puternice, investitii de calitate, dublate de reforme structurale", a declarat Matteo Renzi, potrivit Mediafax, care citeaza cotidianul La Repubblica.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

La randul sau, Francois Hollande a pledat pentru intensificarea cooperarii in materie de aparare: "Europa trebuie sa se apere mai bine; trebuie sa protejam mai bine frontierele europene si sa intensificam schimbul de informatii. Sunt necesare mai multe masuri comune si mai multe resurse in domeniul apararii", a declarat Hollande.

"Europa a traversat momente intunecate, dar Uniunea Europeana a devenit realitate. Acesta este mesajul pe care il transmitem. Trebuie sa garantam o Europa mai sigura si sa traim in conformitate cu principiile noastre. Trebuie sa facem mai mult pentru securitatea interna si externa a Uniunii Europene, prin imbunatatirea cooperarii intre serviciile de informatii. In contextul problemei imigrantilor, trebuie sa consolidam protectia frontierelor", a afirmat Angela Merkel.

Reuniunea informala la care au participat presedintele Frantei, Francois Hollande, premierul Italiei, Matteo Renzi, si cancelarul german, Angela Merkel, s-a desfasurat pe Insula italiana Ventotene, situata in Marea Tireniana. "Este vorba de o reuniune pentru pregatirea agendei europene, in special a summitului pe tema viitorului Europei programat pe 16 septembrie la Bratislava", a comunicat Palatul Elysee.

Pe agenda reuniunii din Italia au figurat urmatoarele teme: contributiile comune pentru siguranta europeana post-Brexit, apararea Uniunii Europene, combaterea terorismului, criza imigrantilor si relansarea investitiilor.