Iranul a criticat Rusia pentru faptul ca a anuntat utilizarea unei baze aeriene iraniene pentru lovituri in Siria, unde Moscova il sustine pe presedintele Bashar Al-Asssad in razboiul impotriva jihadistilor si a rebelilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In mod natural, rusii vor sa arate ca sunt o superputere si o tara influenta si ca sunt implicati in chestiuni de securitate in regiune si in lume", a declarat ministrul Apararii, Hossein Dehghan, intr-un interviu pentru televiziunea iraniana Channel 2, difuzata duminica seara.

Dar, in spatele anuntului privind raiduri cu avioane de la o baza iraniana a existat o vointa "de a iesi in evidenta, fara a tine seama" de Iran, a adaugat el.

Dupa criticile formulate de ministrul Apararii, purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe a anuntat oprirea "pentru moment" a raidurilor rusesti cu decolare din Siria.

Raidurile de saptamana trecuta faceau parte dintr-o "misiune precisa si autorizata si ea este acum terminata. Ei au efectuat aceste raiduri si au plecat", a explicat Bahram Ghasemi.

El a lasat insa usa deschisa pentru alte eventuale misiuni similare, subliniind ca acest lucru depinde de "situatia din regiune" si va avea nevoie de "autorizatia noastra".

Iranul si Rusia sunt principalii aliati ai regimului Bashar al-Assad in razboiul civil care devasteaza aceasta tara de peste cinci ani.

Teheranul pastreaza discretia in ceea ce priveste sprijinul militar pe care il acorda Siriei in conditiile in care Moscova, care dispune in Siria de o baza aeriana, anunta in mod regulat raiduri si uneori implicarea soldatilor sai la sol.

Saptamana trecuta, ministerul rus al Apararii a anuntat ca bombardiere Su-34 au efectuat raiduri aeriene impotriva unor tinte jihadiste in Siria decoland, pentru prima oara, de pe aeroportul Hamedan din nord-vestul Iranului.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a afirmat ca avioanele rusesti au "luat parte la o operatiune antiterorista in Siria la cererea autoritatilor legale siriene si cu consimtamantul Iranului".

Subiectul este foarte sensibil pentru Iran deoarece constitutia interzice orice stationare de trupe straine pe teritoriul tarii.

"Am colaborat si vom continua sa colaboram cu Siria si Rusia", a mai spus ministrul iranian al Apararii.

"Rusia a decis sa foloseasca mai multe avioane si sa mareasca numarul misiunilor sale. Pentru aceasta, avea nevoie sa alimenteze intr-o regiune apropiata de operatiuni si pentru aceasta a folosit baza Nojeh din Hamedan, dar nu le-am dat in niciun caz o baza militara", a precizat el.