Procesul jihadistului malian Ahmad Al Faqi Al Mahdi, acuzat ca a distrus distrus mausolee din Timbuctu, calasate in Patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput luni in fata Tribunalului Penal International, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest proces este primul pentru distrugerea patrimoniului cultural, primul pentru un prezumtiv jihadist, primul legat de conflictul din Mali si primul in care un acuzat a anuntat ca vrea sa isi recunoasca vina.

"Onorata instanta, regret sa spun ca tot ceea ce am auzit pana in prezent este adevarat si reflecta evenimentele", a afirmat Ahmad Al Faqi Al Mahdi, dupa citirea acuzatiilor, la Curtea din Haga. "Pledez vinovat", a spus el.

Tuaregul Ahmad Al Faqi Al Mahdi este acuzat ca a "condus intentionat atacuri" impotriva a 9 mausolee din Timbuctu si a moscheii Sidi Yahia in perioada 30 iunie - 11 iulie 2012.

Fondat in secolul V de triburi tuarege, care prosperau din comertul cu caravane, Timbuctu a devenit un mare centru intelectual al islamului si a cunoscut apogeul sau in secolul al XV-lea.

In calitate de sef al Hisbah, acesta a ordonat si a participat la atacuri care au vizat mausoleele, distruse cu tarnacoape, sape si dalti.

"A ataca si a distruge locuri si simboluri culturale si religioase ale comunitatii este o agresiune asupra istoriei lor", a declarat pentru AFP procurorul Fatou Bensouda: "Nicio persoana care distruge ceea ce inseamna radacinile unui popor nu ar trebui sa scape de justitie".

Prezentat de avocatul sau drept un "barbat inteligent, rezonabil, un intelectual", acuzatul vrea sa pledeze vinovat deoarece este "un musulman care crede in justitie".

Transferat de Niger la finele anului 2015, acuzatul vrea de asemenea "sa ceara scuze locuitorilor din Timbuctu si poporului malian", a adaugat avocatul.

Acuzarea afirma ca acest barbat era un membru al Ansar Dine, care face parte dintre gruparile jihadiste legate de al-Qaeda si care au controlat nordul Mali timp de zece luni in 2012, inainte de a fi alungate de o interventie militara internationala declansata in ianuarie 2013.

Aplecat din copilarie asupra studiului Coranului, acest fost director de scoala, nascut in 1975, este descris in regiunea ca un barbat rezervat, care a devenit "seriful orasului", intransigent asupra principiilor si pledand pentru aplicarea sharia, lega islamica.

Personajele venerate inmormantate in mausolee au atras pentru Timbuctu supranumele de "Orasul celor 333 de sfinti", considerati protectori ai orasului. Oamenii se roaga la ei pentru casatorii, pentru ploaie sau pentru sanatate, dar aceste practici sunt considerate pagane de adeptii islamului dur.