Fortele siriene si luptatorii kurzi au ajuns, sub medierea Rusiei, la un armistitiu la Hasaka, in nord-estul Siriei, a informat duminica televiziunea al-Mayadeen, citata de agentia Xinhua, potrivit Agerpres. Acordul include o incetare a luptelor, evacuarea ranitilor, reintoarcerea la pozitiile initiale ocupate de ambele parti, dar si inceperea de negocieri.

Incetarea focului urma sa intre in vigoare duminica dupa-amiaza, odata cu transportarea ranitilor la spitale din orasul Qamishli, in Hasaka.

Negocierile intre cele doua parti sunt programate sa inceapa luni, la aeroportul Qamishli, cu mediere iraniana si rusa.

Sambata, o sursa din oras a spus pentru Xinhua ca rusii au inceput eforturile de mediere pentru a dezamorsa tensiunea si luptele intre fortele kurde de politie, Assayish, si Fortele Siriene de Aparare Nationala (NDF), forte paramilitare care sustin armata.

Tensiunile au inceput in ultima saptamana, cand Assayish si NDF si-au arestat reciproc membri, si au crescut si mai mult atunci cand militiile kurde au cerut dizolvarea NDF in Hasaka, solicitare respinsa de armata siriana. Mai tarziu, Assayish a inceput bombardarea pozitiilor NDF din Hasaka, armata siriana raspunzand prompt cu lovituri aeriene, pentru prima data, potrivit unei surse care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

In cea mai mare parte a conflictului din Siria, kurzii si guvernul sirian au reusit sa incheie acorduri tacite si sa evite confruntarile directe. Fortele regimului au abandonat multe zone kurde din nordul tarii in primele etape ale conflictului.

Kurzii, care formau in jur de 10% din cele 22,4 milioane de locuitori ai Siriei inainte de razboiul civil, au denuntat timp indelungat discriminarea la care au fost supusi in timpul conducerii Siriei de catre Partidul Baas, o organizatie nationalista araba. Din 2011, kurzii si-au intensificat actiunile pentru autonomie.