Iranul a prezentat duminica pentru prima data imagini cu noul sau sistem de rachete antiaeriene, denumit Bavar 373 si realizat dupa modelul sistemului rus S-300, relateaza AFP, citat de Agerpres. Imaginile difuzate de mai multe posturi iraniene de televiziune ii arata pe presedintele Hassan Rohani si pe ministrul apararii, generalul Hossein Dehghan, in fata unei instalatii de acest fel.

Sistem iranian de racheteFoto: Captura Youtube.com

Proiectul Bavar 373 a fost initiat in perioada cand Iranul era inca supus sanctiunilor internationale privind programul sau nuclear.

Autoritatile de la Teheran au decis sa lanseze acest proiect dupa ce, ca urmare a respectivelor sanctiuni, Rusia a suspendat in anul 2010 contractul de livrare a rachetelor S-300, semnat in 2007.

Anul trecut, cu putin timp inainte de incheierea acordului international privind programul nuclear iranian, care a permis ridicarea sanctiunilor, presedintele Vladimir Putin a autorizat implementarea contractului, conform agentiei TASS pana in prezent fiind livrate circa jumatate din sistemele convenite.

Sustinand ca sistemul S-300 a fost scos din productie, Moscova a propus Iranului livrarea unor sisteme S-400 sau Antei-2500, propunere care insa a fost respinsa de Teheran.

Statele Unite si Israelul au criticat livrarea acestor rachete catre Teheran, avertizand ca ele vor face si mai dificil un eventual atac aerian asupra instalatiilor nucleare ale Iranului, in eventualitatea in care Teheranul ar decide totusi sa-si dezvolte programul nuclear militar.

Potrivit ministrului iranian al apararii, sistemul antiaerian Bavar 373 poate distruge tinte multiple, inclusiv rachete balistice.