Autoritatile irakiene au executat duminica prin spanzurare 36 de barbati condamnati in legatura cu masacrul comis in 2014 de jihadisti sunniti si militanti aliati, soldat cu sute de morti in randul unor recruti, au anuntat oficiali irakieni, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Ei au fost gasiti vinovati de implicare in masacrul "Speicher", numele unei baze aeriene de langa Tikrit, de unde pana la 1.700 de recruti au fost rapiti iar ulterior executati, intr-un masacru revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic.

"Executia celor 36 de condamnati pentru crima de la Speicher a avut loc in aceasta (duminica) dimineata, la Inchisoarea Nasiriyah", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Biroului guvernatorului din Dhiqar, provincia a carei capitala este Nasiriyah.

"Guvernatorul din Dhiqar Yahya al-Nasseri si ministrul Justitiei Haidar al-Zamili au fost prezenti pentru a superviza executiile", a precizat Abdelhassan Dawood.

Condamnatii "au fost transferati la Nasiriyah saptamana trecuta, dupa ce presedintele a aprobat executiile", a adaugat purtatorul de cuvant, referindu-se la unda verde necesara, pe care a dat-o Fuad Masum.

In urma mortii a peste 300 de persoane - in cel mai sangeros atac cu bomba inregistrat in istoria Bagdadului -, premierul Haider al-Abadi a anuntat ca vrea sa accelereze executia detinutilor condamnati la moarte in cazuri teroriste.

Guvernatorul din Dhiqar a confirmat pentru AFP ca executiile au avut loc prin spanzurare.

Purtatorul sau de cuvant a declarat ca aproximativ 400 dintre victimele masacrului de la Speicher erau din provincia Dhiqar (sud), cu populatie predominant siita.

"Zeci de rude (ale victimelor) au asistat la executii", a declarat Dawood. "Ele au strigat Allah Akbar (Allah e mare) si s-au bucurat sa-i vada morti pe acesti oameni", a adaugat el.

Procesele care au condus la ultimele loturi de condamnari la moarte au fost dur criticate de asociatii pentru apararea drepturilor omului, care afirma ca ele nu respecta norme de baza.