Sase romani, suspectati de trafic de persoane, au fost arestati dupa ce politia irlandeza (Gardai) a descoperit alti 23 de cetateni romani care traiau in conditii de sclavie moderna intr-o casa la Castletown, in Kilpatrick, langa Navan, in comitatul Meath (nord-est), scrie presa irlandeza, citata de News.ro.

Romanii au fost eliberati dupa ce unul dintre ei a reusit sa scape din casa si sa alerteze politia. In urma unei perchezitii, Gardai a arestat joi trei barbati si trei femei, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Dupa primele informatii acestia ar fi tot romani.

Cele 23 de persoane eliberate de politie lucrau pentru o firma locala de gestionare a deseurilor, iar salariile le erau platite inntr-un cont bancar controlat de cei sase.

Potrivit politiei, angajatorul nu era la curent cu faptul ca acest cont era controlat de banda si nici cu conditiile in care traiau angajatii. Membrii bandei au fost interogati vineri la un post de politie din Meath.

Primele elemente ale anchetei arata ca toti cei 23 de romani au fost angajati prin intermediul unei agentii de recrutare, iar politia urma sa interogheze personal de la agentie pentru a stabili ce stia despre plata si conditiile de trai ale romanilor, potrivit ziarului Irish Independent.

Cele 23 de victime au fost cazate temporar in centre ale Agentiei irlandeze de Primire si Integrare (RIA), dupa ce au fost transportate la postul de politie din Navan, unde au primit ingrijiri si asistenta. Un interpret a fost angajat pentru a afla detalii de la acestia.

Potrivit Gardai, victimele nu aveau acces direct la salarii si depindeau de cei sase, care controlau contul bancar.

"Acesta este varful aisbergului", a declarat Edel McGinley de la Migrant Rights Centre Ireland, o organizatie cu sediul la Dublin.

"Credem ca exista sute de persoane in situatii similare in Irlanda, unde au fost adusi de traficanti si exploatati ca scalvi moderni", a adaugat ea. "Am avertizat de ceva vreme ca muncitori migranti sunt exploatati intr-un numar de industrii", a continuat McGinley, precizand ca organizatia s-a ocupat de 200 de victime.

Intr-unul dintre aceste cazuri, muncitori est-europeni de la o spalatorie auto erau platiti cu cinci euro pe zi pentru a-si cumpara mancare, potrivit aceleiasi surse