Paul Manafort, seful echipei de campanie a lui Donald Trump, candidatul republican la presedintia SUA, a demisionat din functie vineri, in contextul recentelor restructurari si pe fondul acuzatiilor ca ar fi primit fonduri din partea unor grupuri proruse, relateaza Politico.com, potrivit Mediafax.

Paul ManafortFoto: Hotnews

"In cursul acestei dimineti, Paul Manafort si-a prezentat demisia din functia de sef al echipei de campanie, iar eu am acceptat-o", a transmis Donald Trump.

"Apreciez foarte mult activitatile sale, care ne-au permis sa ajungem unde suntem acum, mai ales consultanta in timpul procesului pentru a fi desemnat candidat al Partidului Republican. Paul este un profesionist adevarat si ii urez succes in continuare", a adaugat Donald Trump, conform site-ului Politico.com.

Zilele trecute, Donald Trump restructurase echipa de campanie electorala. Kellyanne Conway a devenit manager de campanie, iar Stephen Bannon director executiv. Paul Manafort fusese mentinut in functia de sef al echipei de campanie, dar nu mai avea atributii executive.

In urma cu cateva zile, Hillary Clinton, candidatul democrat la presedintia SUA, i-a cerut adversarului Donald Trump sa dezvaluie toate legaturile proruse, dupa ce cotidianul The New York Times a dezvaluit ca seful de campanie republican, Paul Manafort, ar fi primit fonduri din partea unui partid ucrainean, el negand acuzatiile.

Conform unor surse judiciare ucrainene citate de cotidianul The New York Times, Paul Manafort, seful echipei de campanie a lui Donald Trump, a oferit in trecut consultanta politica Partidului Regiunilor, formatiunea fostului presedinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Anchetatorii ucraineni incearca sa gaseasca documente secrete ale companiilor cu care a colaborat Partidul Regiunilor. Note scrise arata ca Paul Manafort ar fi primit 12,7 milioane de dolari, in mod secret, in perioada 2007-2012, dezvaluie Directia nationala anticoruptie din Ucraina. Vikor Ianukovici a fost inlaturat de la putere la inceputul anului 2014 si se afla in Rusia.

Paul Manafort a criticat dur cotidianul NYT si a respins acuzatiile. "Inca o data, cotidianul The New York Times a optat sa ignore faptele si jurnalismul profesionist pentru a-si respecta agenda politica, alegand sa imi atace personalitatea si reputatia in loc de a prezenta o relatare corecta. Sugestia ca as fi acceptat plati ilegale este nefondata, naiva si lipsita de sens", declara Paul Manafort pentru NBC News si Politico.com.

Reactia Partidului Democrat nu intarziase, formatiunea cerand explicatii in legatura cu "pozitiile politice favorabile presedintelui rus Vladimir Putin adoptate de Donald Trump". "Donald Trump are o responsabilitate de a dezvalui legaturile sefului de campanie, Paul Manafort, si ale altor consilieri, cu entitati ruse ori proruse, inclusiv daca vreunul dintre angajatii sau consultantii lui Trump sunt platiti sau reprezinta astfel de entitati", a transmis Robby Mook, un reprezentant al echipei lui Hillary Clinton.