In trenurile din Slovacia patruleaza comitete de vigilenta ale partidului de extrema dreapta. Guvernul vrea acum sa interzica aceste comportamente, insa liderii comitetelor care vaneaza "tigani asociali" promit intensificarea actiunilor lor, relateaza Der Spiegel.

Milan Mazurek, in varsta de 22 de ani, a fost ales in luna martie ca membru al parlamentului din partea partidului neonazist „Partidul popular – Slovacia noastra” (LSNS). El a descris Holocaustul ca fiind doar un „basm” si a spus ca despre Hitler "circula numai minciuni”. In parlament este membru al Comitetului pentru Drepturile Omului si ale Minoritatilor Nationale. O alta activitate a sa atrage insa si mai multa atentie: este conducatorul unui comitet de vigilenta al partidului LSNS, alaturi de care patruleaza in trenurile regionale, purtand tricouri verzi cu logoul partidului, "pentru protectia tuturor oamenilor cinstiti din Slovacia" si impotriva "tiganilor asociali, agresivi si vulgari".

Comitetul de vigilenta si-a inceput activitatea inca de la inceputul lunii aprilie.

Dupa ce nu a intreprins nimic impotriva acestui comitet vreme de cateva luni, guvernul slovac intentioneaza acum sa opreasca aceste manifestari. Ministrul Justitiei, Lucia Zitnanska, membra a partidului interetnic, ungaro-slovac Most-Hid, a propus un pachet de legi prin intermediul carora neonazismul si extremismul sa poata fi contracarate mai eficient. Din aceste masuri face parte si interzicerea comitetului de vigilenta neonazist. Acesta a fost deja interzis si de catre Societatea Cailor Ferate din Slovacia (ZSSK).

Reamintim ca la alegerile din martie, partidul neonazist a depasit pragul de 5% si a intrat in Parlament. Conducatorul partidului, Marian Kotleba, este unul dintre cei mai radicali neonazisti din Europa, scrie Der Spiegel.

Masurile luate in Slovacia impotriva comitetului de vigilenta neonazist nu numai ca nu i-au intimidat pe membrii acestuia, ci l-au determinat pe unul dintre conducatorii partidului sa anunte ca actiunile comitetului de vigilenta vor fi chiar intensificate incepand din toamna.