Seful guvernului italian, Matteo Renzi, i-a invitat miercuri pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele francez Francois Hollande sa participe la un mini-summit post-Brexit luni, pe o insula din largul coastelor italiene, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Prim-ministrul italian Matteo Renzi ii va primi pe Angela Merkel si Francois Hollande la Napoli, iar apoi discutiile dintre cei trei lideri va avea loc pe insula Ventotene, in largul coastelor italiene, intre Roma si Napoli, a precizat guvernul italian intr-un comunicat.

Matteo Renzi a ales aceasta insula, care a servit de inchisoare pentru unul dintre parintii fondatori ai Europei, pentru a sublinia necesitatea unui nou start pentru Uniunea Europeana, dupa socul votului britanic pentru parasirea UE. Insula Ventotene a servit regimului fascist italian intre 1941 si 1943 drept loc de exil pentru opozantii politici, printre care fostul presedinte Sandro Pertini si Altiero Spinelli, un om politic considerat unul dintre parintii fondatori ai UE.

Prim-ministrul italian vrea sa faca din aceasta inchisoare, in prezent partial deteriorata, un loc de cercetare pentru tinerii europeni. Brexitul si consecintele sale asupra viitorului UE i-au facut sa stranga randurile pe liderii francez, italian si german. Presedintele francez, cancelarul german si seful guvernului italian au lansat, la 27 iunie, la Berlin, un apel la "un nou impuls" pentru Europa.

Reuniunea lor de luni de pe insula din Mediterana are loc cu trei saptamani inainte de un summit considerat crucial pentru viitorul Europei, care va avea loc la 16 septembrie, la Bratislava. Brexitul este "o infrangere politica" pentru Europa si trebuie sa reprezinte o "mare sonerie de desteptare" pentru UE, care trebuie sa se reformeze rapid, a afirmat in iulie si Matteo Renzi. La randul sau, presedintele francez a efectuat un turneu european dupa referendumul britanic, in cadrul caruia s-a deplasat la Praga, Lisabona si Dublin.

La finalul intrevederii, cei trei lideri europeni vor sustine o conferinta de presa pe port-avionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene.