Presedintele Frantei, Francois Hollande, a fost primit miercuri la Vatican de Suveranul Pontif, caruia i-a exprimat "recunostinta poporului francez pentru cuvintele bune de imbarbatare" spuse dupa ce jihadisti au asasinat in Franta un preot intr-o biserica, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Papa Francisc a adresat atunci mesaje de sustinere Frantei in urma acestui asasinat din Saint-Etienne-du-Rouvray, in Normandia, la 26 iulie, si a atentatului extrem de sangeros, soldat cu 85 de morti, care a avut loc la Nisa in 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei.

"In cadrul acestei lungi intrevederi calduroase, Papa si-a reafirmat sprijinul si afectiunea la adresa Frantei, cum a facut-o si la telefon in 26 iulie si in diferitele sale interventii dupa atentate", a informat o sursa din anturajul lui Hollande. "Importanta valorilor dialogului si coeziunii, impartasite de Franta si Vatican, a fost de asemenea subliniata", au adaugat aceeasi sursa. Este "foarte important ca eu sa vin sa-i spun Papei cat de tare au fost sensibilizati francezii de cuvintele care au fost rostite si de faptele sale si care intaresc viziunea noastra asupra umanitatii", a declarat Hollande, cu putin timp inainte de a se intalni cu Papa Francisc.

In drumul sau spre Vatican, seful statului francez, insotit de ministrul de interne Bernard Cazeneuve, s-a oprit pentru scurt timp in capitala Italiei, la Biserica San Luigi dei Francesi, construita de regi ai Frantei si administrata in continuare de statul francez. Hollande s-a recules cateva momente intr-o capela dedicata victimelor terorismului, nu departe de exceptionalul triptic al lui Caravaggio, pentru care este renumita aceasta biserica baroca.

Aceasta audienta privata - a doua dupa alegerea presedintelui socialist francez in mai 2012 - a fost anuntata luni, in timp ce catolicii celebrau Adormirea Maicii Domnului. La sanctuarul din Lourdes (sud-vestul Frantei), traditionalul pelerinaj din 15 august era plasat sub inalta securitate din cauza amenintarii teroriste. In 26 iulie, la cateva ore dupa asasinarea preotului Jacques Hamel la Saint-Etienne-du-Rouvray, Hollande ii telefonase papei Francisc pentru a-i promite ca "va fi facut totul" pentru protejarea bisericilor.

Atunci cand "o biserica este lovita, un preot este asasinat, Republica (franceza) este cea profanata", a reafirmat miercuri Hollande. Laicitatea franceza, uneori gresit inteleasa in strainatate si la Vatican, este de asemenea aici pentru "a proteja cultele", a insistat Hollande. "Acest mesaj al laicitatii nu este un mesaj menit sa raneasca, ci un mesaj care poate reunifica si uni", a adaugat liderul francez.

A doua zi dupa atentat, presedintele francez - care se declara ateu - s-a dus la catedrala Notre-Dame de Paris pentru a asista la o slujba religioasa solemna care il omagia pe parintele Hamel. Intrevederea dintre Hollande si Suveranul Pontif s-a incheiat in jurul orei locale 17:30 (15:30 GMT). Presedintele francez i-a oferit un portelan de Sevres, cu armele Republicii franceze, se precizeaza intr-un comunicat al Vaticanului.

La randul sau, Papa i-a oferit presedintelui francez o sculptura din bronz, opera a artistei Daniela Fusco, o reprezentare a profetului Isaia, "Desertul va deveni gradina".