Panica in tabara lui Donald Trump: miliardarul si-a remaniat pentru a doua oara echipa de campanie, in incercarea de a stopa declinul fata de Hillary Clinton, care pare sa se detaseze in castigatoare in cursa pentru Casa Alba. Astfel, controversatul Paul Manafort, acuzat ca ar fi primit aproape 13 milioane de dolari de la fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, a fost marginalizat, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Hotnews

Candidatul republican a anuntat miercuri ca l-a indepartat pe lobbyistul care preluase conducerea echipei sale in iunie, Paul Manafort, in locul sau fiind adusi doi conservatori.

Noul director general este Stephen (Steve) Bannon, care conduce site-ul conservator de stiri Breitbart, de unde s-a suspendat temporar. Are reputatia unui om care nu face concesii si este partizanul atacului deschis.

Alaturi de el a fost promovata Kellyane Conway, o socioloaga si consultanta republicana care il consilia pe Donald Trump din iulie. Ea devine director de campanie si se va concentra pe comunicare, urmand sa calatoreasca pe teren impreuna cu candidatul.

Paul Manafort isi mentine titulatura de "presedinte" dar marginalizarea sa este evidenta. Acesta il inlocuise pe Corey Lewandowski, primul director de campanie al lui Donald Trump, demis in iunie, cand candidatul dorea sa isi "prezidentializeze" imaginea.

In ciuda faptului ca a inceput sa foloseasca ocazional prompterele, miliardarul populist si-a continua seria de derapaje, in discursuri si in interviuri.

Perioada de la finele lui iulie a fost o lunga serie de controverse: Donald Trump a cerut Rusiei sa recupereze mailurile private ale lui Hillary Clinton, s-a confruntat cu parintii unui militar american musulman mort pe campul de lupta si a insinuat ca doar armele pot permite rezistenta in fata unui presedintii a lui Clinton...

Alegerea lui Steve Bannon pentru a-i conduce campania este semnalul ca Donald Trump vrea sa revina la ceea ce a constituit succesul la primarele republicane: un discurs inflamant, fara a tine cont de conventiile politice.

Site-ul Breitbart este o placa turnanta pentru informatiile anti-Hillary Clinton si unul dintre cele mai influente in sfera conservatoare.

Remanierile intervin in conditiile in care Donald Trump este in cadere libera in sondaje. Democrata este creditata cu 47% din intentiile de vot, fata de 41% pentru Trump.

Directorul de campanie al lui Donald Trump, influentul Paul Manafort, ar fi beneficiat in mod ilegal de o finantare de doua milioane de dolari, cash, din partea fostului presedinte ucrainean Victor Ianukovici, scria luni New York Times.

Cunoscutul lobbyist a dezmintit categoric acuzatiile, pe care le-a calificat "nefondate si stupide". Candidatul democrat Hillary Clinton a vorbit insa de devaluri "tulburatoare" si i-a cerut lui Trump sa ridice valul legaturilor pe care unii dintre colaboratorii sai directi le au cu Kremlinul sau alte interese pro-rusesti.

Numele lui Manafort, strateg republican din anii 1970 recrutat pentru a conduce campania lui Donald Trump spre Casa Alba, figureaza in cartile cu conturi secrete aflate in prezent in mainile anchetatorilor guvernamentali ucraineni, potrivit New York Times.