Justitia bulgara a decis, marti, extradarea in Franta a lui Mourad Hamyd, fratele unuia dintre autorii atacului impotriva revistei satirice Charlie Hebdo, informeaza site-ul publicatiei Le Figaro.

Mourad Hamyd, fratele lui Cherif Kouachi, unul dintre autorii atacului de la Charlie Hebdo, este suspectat ca ar fi vrut sa se alature retelei teroriste Stat Islamic, scrie Mediafax.

Acesta a fost retinut in Bulgaria dupa ce a fost intors din drum de autoritatile turce si a primit un mandat de arestare european de catre Parchetul din Paris.

"Curtea a decis remiterea lui Hamyd in fata unui tribunal competent francez", potrivit curtii judiciare din Sofia, care a precizat ca acesta va ramane in detentie pana la extradarea sa.

In urma unei audieri care a avut loc saptamana trecuta, tanarul in varsta de 20 de ani a calificat "injusta" arestarea sa si si-a exprimat dorinta de a fi extradat cat de curand in Franta. Potrivit Parchetului judiciar bulgar, Mourad Hamyd a ajuns pe teritoriul Bulgariei pe 26 iulie, cu trenul, dupa ce a traversat Siria. Acesta a declarat in acel moment ca se afla in vacanta pentru o saptamana in acel stat. A fost retinut doua zile mai tarziu dupa ce a fost oprit din drum la frontiera cu Turcia, unde i se interzisese sa patrunda pe teritoriul statului turc pentru o perioada de cinci ani.

Mourad a fost suspectat pentru o perioada de participare la atacul terorist de la Charlie Hebdo, acesta s-a prezentat insa de bunavoie sectiei de politie din Charleville-Mezieres, din provincia Ardennes, dupa ce numele sau a circulat pe retelele de socializare "fara a fi verificat", sustinand ca relatia sa cu fratele sau, Cherif Kouachi, era una distanta.

Cherif si Said Kouachi au ucis 12 persoane in cadrul atacului terorist de la data de 7 ianuarie 2015 asupra sediului revistei Charlie Hebdo, din Paris, inainte de a fi impuscati de catre fortele de ordine in Dammartin-en-Goele, la nord-est de Paris.