Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, are indoieli in legatura cu tratatul cu Turcia in ceea ce priveste refugiatii. Europa nu ar avea voie sa se lase constransa de Turcia, ci ar trebui mai degraba sa isi asigure pe cont propriu granitele, a declarat Kurz pentru publicatia germana Die Welt.

Europa ar fi suficient de puternica si de autonoma pentru a-si proteja singura granitele externe. Turcia ar incerca sa forteze liberalizarea vizelor, insa Europa nu ar trebui sa se lase constransa. Daca tratatul dintre UE si Ankara in ceea ce priveste refugiatii ar esua, tari precum Spania si Australia ar deveni modele de urmat avand in vedere criza refugiatilor, a mai spus Kurz.

Aceste tari au reusit sa limiteze valurile de refugiati. Migrantii ilegali ar fi astfel relocati pe insule sau in centre speciale pe teritoriul unor state care nu sunt membre UE. Nu ar trebui sa le mai fie permisa trecerea catre Europa Centrala, mai spune Kurz. Printr-un asa numit program de relocare, migrantilor le-ar trebui permisa intrarea legala in Europa intr-un "cuantum adecvat din punct de vedere administrativ".

Daca drumurile ilegale catre Europa vor fi inchise, atunci si numarul migrantilor va scadea. "Chiar si oamenii de pe Lesbos s-ar intoarce de buna voie din drum daca ar sti ca nu le mai este permisa trecerea catre Europa Centrala", sustine Kurz.

Ministrul in varsta de 29 de ani sustine protectia granitelor Europei printr-un efort european comun si este de parere ca acest plan ar trebui sa fie pus in aplicare cat mai repede posibil. Italia, Grecia si Bulgaria nu ar mai trebui sa fie lasate sa infrunte singure criza migratiei. "Cine este de parere ca granitele exterioare ale Europei nu pot fi protejate, ar trebui in consecinta sa sustina reintroducerea granitelor nationale", mai spune Kurz.