Opt experti americani in probleme asiatice care au detinut functii in administratii republicane au declarat luni ca o vor sustine pe democrata Hillary Clinton in cursa pentru presedintia Statelor Unite. Ei si-au motivat decizia afirmand ca o presedintie a lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican, ar duce la "marginalizarea dezastruoasa" a SUA in Asia, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Intr-o scrisoare deschisa, cei opt arata ca, pe masura ce se intensifica concurenta strategica globala, inclusiv din partea Chinei, ar fi "absolut cel mai prost moment pentru alegerea unui amator instabil si nepregatit, fara viziune sau capacitate de anticipare pentru a face fata multiplelor provocari ale secolului 21". Dupa parerea lor, Trump ofera "numai laudarosenie si panacee absurde" pentru Asia, care ar distruge rapid credibilitatea, economia si pozitia de lider a SUA.

Printre semnatarii scrisorii se numara Michael Green, fost consilier principal pentru Asia al presedintelui George W. Bush, James Clad, fost adjunct al subsecretarului de stat al apararii si Patrick Cronin, fost functionar de rang inalt al USAID, Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala.

Daca Donald Trump va avea ocazia sa isi aplice practic "leacurile", tarile asiatice ar fi obligate sa se orienteze catre rivalii Americii, in special catre China, avertizeaza fostele oficialitati. "Pe scurt, daca brandul Trump (...) devine brandul Americii, ne putem astepta la o marginalizare dezastruoasa in Asia si in respectarea nedorita a regulilor stabilite de China si alti rivali", scriu cei opt.

Scrisoare este cea mai recenta dintr-o serie de respingeri ale candidaturii lui Trump din partea republicanilor. Saptamana trecuta, 50 de foste oficialitati din domeniul securitatii nationale, inclusiv un fost director al CIA, l-au declarat pe omul de afaceri necalificat pentru conducere si au asigurat ca ar fi "cel mai nesabuit presedinte din istoria Americii".

Trump a raspuns calificandu-i pe contestatarii sai ca "elita ratata de la Washington" care se face vinovata de "transformarea lumii intr-un loc atat de periculos".

Candidatul a provocat ingrijorare in Asia si dincolo de granitele continentului prin afirmatia ca ar putea permite Japoniei si Coreei de Sud sa isi produca propriile arme nucleare in loc sa conteze pe protectia SUA impotriva Coreei de Nord si a Chinei.

Daca aliatii Americii au fost nelinistiti de diversele luari de pozitie ale lui Trump, Beijingul a fost iritat, arata Reuters. El a comparat cu un viol deficitul comercial al SUA in relatia cu China, iar in schimb a fost comparat de un ziar de stat chinezesc cu Hitler.

Totusi, Beijingul il vede pe Trump si ca pe un om de afaceri cu care ar putea probabil negocia si care ar fi mai putin dur decat Hillary Clinton in materie de drepturi ale omului, apreciaza agentia citata.