Directorul de campanie al lui Donald Trump, influentul Paul Manafort, ar fi beneficiat in mod ilegal de o finantare de doua milioane de dolari, cash, din partea fostului presedinte ucrainean Victor Ianukovici, scrie luni New York Times, preluat de AFP.

Cunoscutul lobbyist a dezmintit categoric acuzatiile, pe care le-a calificat "nefondate si stupide". Candidatul democrat Hillary Clinton a vorbit insa de devaluri "tulburatoare" si i-a cerut lui Trump sa ridice valul legaturilor pe care unii dintre colaboratorii sai directi le au cu Kremlinul sau alte interese pro-rusesti.

Numele lui Manafort, strateg republican din anii 1970 recrutat pentru a conduce campania lui Donald Trump spre Casa Alba, figureaza in cartile cu conturi secrete aflate in prezent in mainile anchetatorilor guvernamentali ucraineni, potrivit New York Times.

Aceasta contabilitate a partidului fostului presedinte Ianukovici, alunga de la putere in 2014, include numele lui Paul Manafort, care ar fi primit cumulat 12,7 milioane de dolari din 2007 pana in 2012, potrivit sursei citate. Nu exista insa nicio dovada ca Manafort a primit efectiv aceste sume.

Acesta a respins insa ca ar fi primit clandestin vreun ban in intreaga sa cariera, dar a admis ca firma sa a lucrat in Ucraina pana la alegerile parlamentare din 2014.

Este insa un fapt notoriu ca Paul Manafort, comunicator cu clienti multipli, cultiva legaturi solide cu "lumea rusa" draga lui Vladimir Putin, dupa ce a consiliat in Africa regimuri nu tocmai frecventabile.