Iordania, care gazduieste sute de mii de refugiati sirieni, "si-a atins limitele", a declarat regele Abdallah al II-lea, intr-un articol publicat luni in ziarul semioficial "al-Destour", scrie AFP.

"Iordania are o mare responsabilitate (in ceea ce priveste refugiatii sirieni) in regiune. Cu toate acestea, ne-am atins limitele", a subliniat monarhul.

"Iordania face tot ce este posibil pentru a ajuta refugiatii, dar acest lucru nu se poate face pe seama iordanienilor si a securitatii lor", a adaugat regele.

Regatul hasemit se confrunta cu un val masiv de refugiati dupa declansarea conflictului sirian, in 2011. Potrivit ONU, tara gazduieste circa 630.000 de sirieni inregistrati la Inaltul comisariat pentru refugiati, dar Amanul evalueaza cifra la peste 1,3 milioane.

Vorbind despre "consecintele in crestere ale afluxului de refugiati sirieni", regele a cerut "comunitatii internationale sa fie (...) un partener deplin pentru a proteja aceasta responsabilitate deoarece este vorba de o criza internationala".

"Din nefericire, ajutorul pe care il primim de la comunitatea internationala nu depaseste 35% din costul gazduirii refugiatilor. Restul a fost acoperit de Iordania", si-a exprimat el nenmultumirea.

Situatia umanitara este deosebit de preocupanta la granita iordaniana, unde zeci de mii de sirieni sunt blocati din 21 iunie, data unui atentat sinucigas in care si-au pierdut viata sapte militari. In urma acestui atac, Iordania a stabilit o "zona militara ferma" si a blocat ajutorul umanitar.

Regele a afirmat ca decizia a fost luata dupa informatii legate de prezenta unor elemente extremiste in randul refugiatilor.

"Securitatea nationala ramane prioritatea noastra", a declarat Abdallah, adaugand insa ca tara sa este pregatita sa ajute la transferarea acestor refugiati blocati la granita spre "toate tarile care doresc sa ii primeasca".