Platforma pentru Jurnalism Independent (P24) sustine ca autoritatile turce au arestat 43 de jurnalisti in investigatia privind lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie si au emis mandate de retinere pentru alti peste o suta de ziaristi, transmite Hurriyet Daily News.

La zece zile dupa lovitura de stat esuata, procurorii au emis mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalisti, acuzati de legaturi cu miscarea clericului Fethullah Gulen, citeaza News.ro.

Intre timp, 42 de angajati ai postului de televiziune TRT au fost retinuti la 11 august. Printre jurnalistii retinuti se numara inclusiv prezentatorii postului de televiziune.

Pe langa arestarea si retinerea unui numar ridicat de jurnalisti, autoritatile turce au emis o interdictie de calatorie pentru toti angajatii institutiilor de presa din intreaga tara.

Circa 74.562 de pasapoarte au fost anulate ca parte a investigatiei privind lovitura de stat esuata, iar 200 de jurnalisti au primit interdictie din a intra in cladirea legislativului turc.

Peste 81.000 de functionari publici au fost suspendati din functie pentru legaturi cu miscarea clericului musulman, printre care se numara judecatori, procurori, soldati, politisti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, functionari, precum si jurnalisti.

De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate si puse sub acuzare pentru rolul jucat in orchestrarea loviturii de stat.

In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care inceraca sa le introduca liderul de stat. Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada.

Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzatiile si sustine ca se va intoarce pe teritoriul turc doar atunci cand vinovatia sa este demostrata de un organ de investigatie independent.

Statele occidentale au criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supusi pucistii capturati.