Un act premeditat se afla probabil la originea unui incendiu la o maternitate din unul dintre cele mai mare spitale din Bagdad, in care si-au pierdut viata 13 bebelusi, a declarat duminica purtatorul de cuvant al ministerului Sanatatii, potrivit AFP.

In ziua acestei tragedii, acelasi purtator de cuvant, Ahmed al-Roudeini, indicase ca incendiul declansat in timpul noptii la spitalul Yarmouk a fost provocat de un scurt-circuit.

Insa o ancheta a revelat "prezenta unor substante inflamabile in zona, iar acest lucru sugereaza ca a fost vorba de o incendiere intentionata", a declarat reprezentantul ministerului.

Acesta a prezentat si un bilant revizuit al victimelor, numarul nou-nascutilor omorati crescand de la 12 la 13.

Ministrul Sanatatii Adila Hamoud si-a anuntat in ziua tragediei demisia, dupa ce i s-a semnalat ca in unitatea sanitara nu existau echipamente adecvate pentru a face fata unui incendiu. Nu se stie deocamdata daca demisia ministrului a fost sau nu acceptata.

Majoritatea spitalelor publice irakiene din capitala duc lipsa de servicii de calitate, determinand numerosi irakieni sa se indrepte catre sectorul medical privat.

Esecurile sistemului de sanatate publica, haosul care afecteaza alimentarea cu apa si energie electrica, precum si coruptia larg raspandita starnesc furia multor irakieni care au iesit in strada in mai multe randuri, in ultimele luni, pentru a-si exprima nemultumirile.