Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana trebuie sa insemne clar limitarea libertatii de circulatie a strainilor pe teritoriul britanic si retragerea din piata unica europeana, afirma Nigel Farage, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, argumentand ca orice altceva ar fi un "act de tradare", informeaza Mediafax.

Nigel FarageFoto: Agerpres/EPA

"Iesirea din UE trebuie sa insemne sfarsitul libertatii de circulatie, retragerea din piata unica si recapatarea controlului asupra apelor teritoriale britanice. Orice altceva ar fi un act de tradare", a declarat Nigel Farage prin Twitter.

Nigel Farage, fost lider al formatiunii radicale Partidul Independentei Marii Britanii (UKIP), a militat vehement pentru iesirea tarii din UE.

Peste jumatate dintre cetatenii Marii Britanii au votat, in referendumul din 23 iunie, in favoarea iesirii tarii din UE.

Dupa referendum, numerosi lideri politici britanici, inclusiv Boris Johnson, lider al taberei pro-Brexit devenit ministru de Externe, au pledat pentru mentinerea accesului Marii Britanii la piata unica europeana. Pentru a accepta o asemenea concesie dupa iesirea Marii Britanii din UE, Bruxellesul va impune mentinerea acordului privind libera circulatie a cetatenilor europeni pe teritoriul britanic.

Surse din sectorul financiar au declarat pentru Sunday Times ca iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana la finalul lui 2019 din cauza dificultatilor cu care se confrunta administratia britanica si a alegerilor din Franta si Germania.

Guvernul premierului britanic Theresa May, care a preluat puterea dupa demisia lui David Cameron ca rezultat al votului in favoarea Brexitului, a anuntat ca intentioneaza sa invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la inceputul lui 2017.

Ministri britanici au avertizat in discutii private cu reprezentanti ai sectorului financiar din Londra ca invocarea articolului 50 ar putea sa nu aiba loc decat spre sfarsitul lui 2017, ceea ce ar amana Brexitul propriu-zis spre finalul lui 2019, scrie Sunday Times.