Presedintele Kargazstanului, Almazbek Atambaiev, a sustinut, in cadrul unei dezbateri nationale cu privire la identitatea culturala, ca femeile musulmane pot fi radicalizate doar atunci cand poarta imbracaminte islamica, in vreme ce femeile care poarta fuste scurte nu vor deveni niciodata atacatoare sinucigase, informeaza News.ro citand BBC.

Almazbek AtambaievFoto: premier.gov.ru

De asemenea, Atambaiev i-a criticat vehement pe locuitorii musulmani, care le ataca pe femeile ce poarta o imbracaminte sumara. In Kargazstan, peste 80% din populatia tarii este musulmana.

Declaratiile presedintelui au loc dupa mai multe saptamani de controverse in societatea kargaza, lansate de bannerele sponsorizate de executiv, care au acoperit strazile din capitala Biskek cu scopul de a-le convinge pe femeile musulmane sa renunte la imbracamintea traditionala islamica, in special niqab-ul si burka.

Suprinzator, aceasta campanie guvernamentala impotriva portului traditional islamic a fost lansata chiar inainte de vizita de stat a cancelarului german Angela Merkel in Kargazstan.

Aceste panouri publicitare, precum si comentariile presedintelui, au insultat mare parte din populatia musulmana a statului central-asiatic. Bannerele si panourile publicitare, care au impanzit capitala Biskek, arata doua imagini opuse: o femeie care poarta imbracamintea traditionala nomada din Kargazstan, alaturi de femei imbracate in niqab sau burka. Sloganul de sub aceste imagini sponsorizate de executiv este: "Saracii oameni! Spre ce ne indreptam?"

In schimb, presedintele Atambaiev a declarat, in incercarea de a raspunde criticilor designului ales pentru bannere si panouri publicitare, ca: "Atunci cand am ridicat bannerele, mai multe minti luminate au aparut si au aratat cu degetul spre fustele scurte. Femeile noastre au purtat fuste scurte inca din anii '50 si nu s-au gandit niciodata sa poarte centuri explozive".

"Puteti sa purtati chiar si cizme impermeabile pe cap, atat timp cat nu organizati atacuri sinucigase. Aceasta nu este religia noastra. Sa le lasam sa poarte si fuste scurte, atat timp cat nu vor mai exista atentate", a precizat presedintele kargaz.

De asemenea, acesta a sustinut ca hainele traditionale islamice se indeparteaza de cultura nationala contemporana a Kargazstanului, iar purtarea niqab-ului si burkai reprezinta un potential pericol pentru toti locuitorii tarii.

"Teroristii sunt oameni nebuni. Hainele pot schimba uneori gandurile unor persoane. Atunci cand ii cautam pe detinutii care au evadat dintr-un penitenciar, Melis Turganbaiev (n.r. fostul ministru de Interne) mi-a spus ca autoritatile au ascultat convorbirile telefonice cu sotiile si iubitele detinutilor evadati. Acestea din urma purtau saci peste cap si voiau sa organizeze atacuri sinucigase".

Multe persoane s-au simtit jignite de campania impotriva portului islamic.

Insa, presedintele Atambaiev a sustinut ca: "Daca nu va place Kargastanul, atunci puteti sa plecati din aceasta tara si sa mergeti unde vedeti cu ochii. Putem sa va platim calatoria, chiar si pana in Siria".

Intre timp, o comisie guvernamentala a decis ca panourile publicitare impotriva portului islamic nu au incalcat legislatia publicitatii. In schimb, Consiliul Spiritual al Musulmanilor din Kargazstan a sustinut ca bannerele sunt extrem de impertinente si compromit unitatea oamenilor.