Iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea fi amanata pana la finalul lui 2019 din cauza dificultatilor cu care se confrunta administratia britanica si a alegerilor din Franta si Germania, informeaza AFP citand Sunday Times.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

Guvernul premierului britanic Theresa May, care a preluat puterea dupa demisia lui David Cameron ca rezultat al votului in favoarea Brexitului, a anuntat ca intentioneaza sa invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la inceputul lui 2017.

Activarea acestui articol deschide o perioada de negocieri de doi ani la finalul careia o tara paraseste UE. In cazul unei invocari a articolului 50 la inceputul lui 2017, iesirea efectiva din UE ar avea loc la inceputul lui 2019.

Ministri britanici au avertizat in discutii private cu reprezentanti ai sectorului financiar din Londra ca invocarea articolului 50 ar putea sa nu aiba loc decat spre sfarsitul lui 2017, ceea ce ar amana Brexitul propriu-zis spre finalul lui 2019, scrie Sunday Times.

"Ministrii cred in prezent ca declansarea ar putea fi amanata pentru toamna lui 2017", a declarat ziarului o sursa din City-ul Londonez care sustine ca a discutat chestiunea cu doi ministri.

"Nu au infrastructura pentru oamenii pe care trebuie sa-i angajeze" in vederea negocierilor, a adaugat sursa pentru Sunday Times, precizand ca acestia "spun ca nu stiu nici macar ce intrebari trebuie puse atunci cand vor incepe intr-un final sa negocieze cu Europa".