Cancelarul german Angela Merkel a invitat directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii din Germania sa participe la un summit luna viitoare, unde le va cere acestora sa angajeze mai multi refugiati, a relatat sambata ziarul german Bild, potrivit Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Peste un milion de migranti au ajuns in Germania anul trecut, iar guvernul de la Berlin vrea sa integreze cat mai multi posibil pe piata muncii, fapt ce ar reduce dependenta acestora fata de stat si ar compensa pentru lipsa fortei de munca, in conditiile imbatranarii populatiei.

Merkel va indemna companiile germane reticente sa ofere mai multe stagii de pregatire si posturi pentru refugiati, a relatat Bild. Mari companii au fost criticate ca nu au facut suficient pentru a ajuta la integrarea refugiatilor pe viguroasa piata a muncii germana.

Companiile spun ca majoritatea celor nou-veniti nu poseda cunostintele de limba germana si educatia necesare pentru un loc de munca.

Gigantul industrial Siemens, grupul de produse chimice Evonik, constructorii auto Opel si Volkswagen, precum si compania de utilitati RWE vor impartasi cu Merkel rezultatele proiectelor pilot demarate cu refugiati, a mai scris Bild.

Reuters precizeaza ca biroul de presa al cancelarului Angela Merkel a refuzat sa confirme informatiile difuzate de ziarul Bild, care a mentionat totodata ca reuniunea cu companiile germane, ce ar urma sa se desfasoare chiar la sediul Cancelariei Federale, va avea loc pe 14 septembrie.

Ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung relata la randul sau luna trecuta ca cele mai mari 30 de companii listate la bursa germana au angajat pana in luna iunie numai 54 de refugiati, dintre care 50 fiind angajati de catre compania de servicii postale si de logistica Deutsche Post.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a cerut luna trecuta marilor companii sa faca mai mult pentru refugiati, afirmand ca eforturile lor palesc in comparatie cu cele ale "Mittelstand" - companiile mici si mijlocii considerate coloana vertebrala a celei mai mari economii din Europa.