Procuratura Generala din Istanbul a trimis o scrisoare autoritatilor americane in care cere arestarea clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de guvernul turc de orchestrarea tentativei esuate de lovitura de stat din luna iulie, informeaza Reuters citand CNN Turk.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Ministerul turc al Justitiei a transmis scrisoarea partii americane. In document, Gulen este descris drept organizatorul puciului ratat din 15 iulie 2016. Procuratura i-a adus lui Gulen 10 acuzatii diferite, inclusiv tentativa de a inlocui cu forta guvernul, informeaza CNN Turk.

Fehtullah Gulen a declarat vineri ca se va preda autoritatilor turce daca un tribunal international independent il gaseste vinovat.

Gulen a negat anterior orice implicare in lovitura de stat esuata si a condamnat-o. Acesta a afirmat ca, in opinia sa, sistemul de justitie turc este acum controlat de ramura executiva a tarii.

Turcia pune presiune pe Statele Unite sa il extradeze pe clericul in varsta de 75 de ani si a epurat zeci de mii de presupusi sustinatori ai sai din randul fortelor armate si a altor institutii de stat, din presa si din academie.

Ankara sustine ca a primit "semne pozitive" din partea Statelor Unite in ceea ce priveste cererea de extradare a predicatorului exilat Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca ar fi fost creierul puciului ratat de luna trecuta, a anuntat vineri ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusolgu, potrivit AFP.