​Jihadistii din gruparea Stat Islamic (SI) au eliberat mai multe sute dintre civilii pe care ii obligasera sa mearga cu ei, drept "scuturi umane", dupa ce au fugit din fostul lor fief Minbej, din nordul Siriei, a informat sambata Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

O sursa din cadrul Fortelor democratice siriene (FDS), care i-au alungat pe jihadisti din orasul Minbej, a declarat la randul sau pentru AFP ca "o parte dintre civili au putut scapa pe drumul ce duce spre Jarablus (fief al SI situat la nord de Minbej), altii au fost eliberati", fara a putea confirma daca toti au fost eliberati.

Mai multe sute de civili "sunt acum in libertate", a precizat OSDO, care dispune de o vasta retea de surse pe intreg teritoriul tarii aflate in razboi.

Vineri, OSDO si un purtator de cuvant al FDS au raportat ca aproape 2.000 de civili, intre care femei si copii, au fost rapiti de jihadisti, fiind folositi ca "scuturi umane" de catre acestia in timpul fugii lor din Minbej.

"Retragandu-se din al-Sireb, ultimul cartier unde s-au baricadat in Minbej, jihadistii au rapit circa 2.000 de civili", a precizat vineri Cherfane Darwich, purtator de cuvant al FDS. "Au folosit acesti civili ca scuturi umane in timpul retragerii, ceea ce ne-a impiedicat sa-i atacam", a adaugat el.

Jihadistii au fugit cu civilii in Jarablus, un fief al SI situat la circa 40 de km de Minbej, in apropiere de granita turca, potrivit FDS.

Minbej era un bastion al SI pe drumul de aprovizionare dintre Turcia si capitala de facto a gruparii, Raqqa.

Cucerirea Minbej constituie o mare victorie pentru FDS, una dintre principalele forte antijihadiste din Siria.

SI continua totusi sa controleze vaste teritorii din Siria.