Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anuntat vineri cresterea cu 50% a salariului minim de la 1 septembrie, in contextul unei inflatii galopante care a redus sever puterea de cumparare in acest stat membru OPEC, relateaza Agerpres citand Reuters.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

Salariul minim va creste la 22.577 bolivari, respectiv circa 35 de dolari. Cu tot cu tichetele de masa, acesta va fi de 65.056 bolivari.

"Este cea de a treia crestere a salariului minim din acest an", a spus Maduro in cursul unui discurs televizat.

Criticii guvernului sustin ca cresterile repetate de salarii sunt insuficiente pentru a acoperi efectele inflatiei, care a crescut la 181% in 2015 potrivit cifrelor oficiale. Banca centrala nu a publicat date actualizate privind inflatia, iar liderii opozitiei sustin ca acest lucru se intampla pentru a ascunde date economice jenante.

Sistemul economic centralizat al Venezuelei se prabuseste continuu de la caderea pretului petrolului in 2014, noteaza Reuters.

Liderii opozitiei sustin ca situatia nu se va ameliora fara o schimbare a guvernului. Maduro insista, pe de alta parte, ca este victima unui "razboi economic" condus de adversarii sai politici.