Clericul musulman Fehtullah Gulen, acuzat de Ankara ca a orchestrat puciul esuat din luna iulie, a anuntat vineri ca se va preda autoritatilor turce daca un tribunal international independent il gaseste vinovat, informeaza Reuters.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

"Daca o treime din acuzatiile care mi se aduc sunt dovedite, jur sa ma intorc in Turcia si sa servesc cea mai dura sentinta", a afirmat Gulen intr-un editorial publicat de Le Monde.

Gulen a negat anterior orice implicare in lovitura de stat esuata si a condamnat-o. Acesta a afirmat ca, in opinia sa, sistemul de justitie turc este acum controlat de ramura executiva a tarii.

Turcia pune presiune pe Statele Unite sa il extradeze pe clericul in varsta de 75 de ani si a epurat zeci de mii de presupusi sustinatori ai sai din randul fortelor armate si a altor institutii de stat, din presa si din academie.

Ankara sustine ca a primit "semne pozitive" din partea Statelor Unite in ceea ce priveste cererea de extradare a predicatorului exilat Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca ar fi fost creierul puciului ratat de luna trecuta, a anuntat vineri ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusolgu, citat de AFP.