Vanatori de comori polonezi si germani au anuntat vineri ca au inceput sapaturile pentru gasirea prezumtivului "tren nazist cu aur" care ar fi fost ingropat de germani la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial in apropiere de Walbrzych (sud-vestul Poloniei), scrie AFP.

Tunel nazist din PoloniaFoto: Wikipedia

Existenta acestui tren a fost exclusa in decembrie de specialisti ai Academiei Minelor din Cracovia. Acestia nu au respins insa posibilitatea existentei unui tunel, recunoscand anomaliile terenului.

Vanatori amatori de comori au decis insa sa-si continue cautarile. "Lucrarile au inceput in aceasta dimineata. S-a instalat un gard si a inceput curatarea si nivelarea terenului", a declarat purtatorul lor de cuvant, Andrzej Gaik. "Daca trenul este acolo, il vom gasi. Daca gasim un tunel, si acesta va fi un succes. Trenul poate fi ascuns in acest tunel", a adaugat el.

Vanatorii de comori vor sa sape trei gropi de circa 100 metri fiecare, cu o adancime de 6 metri. Circa 60 de persoane lucreaza in total la aceste sapaturi. Cautarile sunt finantate din fonduri proprii sau de la sponsori, dupa ce s-au obtinut autorizatiile oficiale.

Polonezul Piotr Koper si germanul Andreas Richter au anuntat descoperirea acestui tren in august 2015, afirmand ca detin probe, in special examinarea georadar a solului.

Povestea despre doua treburi speciale naziste, disparute in primavara lui 1945 in regiunea Walbrzych, si care ar contine aur si opere de arta, excita de ani de zile imaginatia a numerosi cautatori de comori. Acestia invoca existenta unor importante constructii subterane germane, inclusiv cele din jurul imensului castel de la Ksiaz (Furstenstein), in apropiere de Walbrzych.

Nazistii au efectuat aici importante lucrari pentru a instala unul dintre cartierele generale ale lui Hitler.