Primarul orasului Cannes, David Linsard, a anuntat ca "accesul pe plaja si inotul sunt interzise pentru orice persoana care nu are [tinuta pentru plaja] care sa respecte bunele obiceiuri si secularismul", ceea ce este un principiu fundamental al Republicii Franceze. Decizia municipalitatii interzice astfel costumele de baie de tip "burkini" pe plajele Rivierei Franceze, informeaza The Guardian.

Costumul de baie de tip burkiniFoto: Captura YouTube

"Tinuta de plaja care expune in mod ostentativ afilierea religioasa, in conditiile in care Franta si lacasele de cult sunt in prezent tinta atacurilor teroriste, risca sa pericliteze ordinea publica (multimi, incaierari), ceea ce trebuie prevenit", a mai spus primarul.

Tinuta islamica este un subiect sensibil in Franta, unde valul ce acopera intreaga fata este interzis. Totusi, nu exista o interdictie in ceea ce priveste simbolurile religioase sau imbracamintea.

Tot saptamana aceasta, un parc acvatic din Marsilia a fost nevoit sa anuleze un eveniment privat, planificat special pentru femei de religie musulmana care ar fi purtat burkini, dupa ce a intampinat un val de opozitie, inclusiv din partea politicienilor, fie ei de dreapta sau de stanga.