Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani ca 35 de municipalitati din Portugalia continentala au fost plasate sub alerta rosie (maxima) de risc de incendiu, potrivit Agerpres.

''Au fost inregistrate decese (trei), iar peste o mie de persoane au fost evacuate spre zone sigure, in conditiile in care temperaturile raman foarte ridicate si 9 districte continentale si Insula Madeira se mentin sub cod galben de canicula. A fost activat si Mecanismul UE de Protectie Civila pe teritoriul portughez afectat de incendii. Din cauza ca zilele urmatoare vor fi dominate de conditii adverse pentru deplasari si calatorii, se recomanda atentie, precautie si evitarea comportamentelor de risc'', precizeaza MAE.

De asemenea, adauga sursa citata, in situatii speciale de urgenta, autoritatile portugheze de protectie civila pot fi apelate la numarul de telefon de tip ''helpline'' +351926768743, precum si la telefonul unic de urgenta 112. Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor dedicate de Internet meteoalarm.eu/ro, prociv.pt, procivmadeira.pt, mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani au la dispozitie aplicatia ''Calatoreste in siguranta '' (disponibila gratuit in ''App Store'' si ''Google Play'').