Ministerul de Externe ecuadorian a anuntat miercuri ca va stabili "in urmatoarele saptamani", data la care va fi interogat de catre un judecator suedez fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat in ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, scrie AFP.

Australianul, in varsta de 45 de ani, e cercetat pentru viol, in urma plangerii unei femei suedeze in 2010. Interogatoriul va avea loc in incinta ambasadei Ecuadorului din capitala britanica, a anuntat institutia intr-un comunicat.

In luna februarie, Julian Assange a obtinut o victorie importanta in fata Grupului de lucru al ONU privind detentia arbitrara, care a constatat ca Suedia si Marea Britanie i-au incalcat drepturile fundamentale.

Dar, procurorul suedez care se ocupa de cazul de viol si politia britanica, obligata puna in aplicare mandatul european de arestare, au respins acest punct de vedere.

Assange, care a parasit Suedia pentru Marea Britanie in septembrie 2010, este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie acelasi an. Dupa ce a pierdut toate recursurile, s-a refugiat in incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil din iunie 2012, pentru a evita extradarea in Suedia.

Assange se teme ca Stockholmul il va extrada la randul sau in SUA, unde ar putea fi judecat pentru cea mai mare scurgere de documente militare si diplomatice din istoria americana, publicate de WikiLeaks in 2010.