Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat public Ucraina, pe care o considera angajata in terorism, declarand ca moartea recenta a celor doi militari rusi nu poate fi ignorata. Ultimele evenimente par sa fie un semnal ca Rusia se pregateste sa ia masuri impotriva Ucrainei, pentru a-si consolida pozitia, conform unei analize publicate de Geopolitical Futures.

Speculatia cu privire la potentialele miscari de trupe rusesti in Ucraina in ultimele zile a inceput dupa ce Republica Populara Luhansk a anuntat o presupusa tentativa de asasinata asupra liderului sau.

FSB sustine ca a dejucat in weekend doua incursiuni ucrainene in Crimeea si ca un soldat rus si un angajat al FSB au fost ucisi in ciocinirile ce au urmat. Putin s-a referit la presupusele incursiuni, precum si la tentativa de asasinat din Luhansk, ca la niste acte de terorism.

Observatorii OSCE au remarcat repetate incalcari ale acordului de incetare a focului si inceputul escaladarii conflictului. Trupele ucrainene au pierdut in luna iulie 42 de militari.

Rusia a optat in ultimele luni pentru imbunatatirea apararii in zona vestica si a plasat trupe de-a lungul granitei cu Ucraina. La sfarsitul lunii iulie, ministrul rus al Apararii Serghei Shoigu a explicat ca incepand din 2013 Rusia a creat patru noi divizii, noua brigazi si 22 de regimente, amplasate in Districtul Militar Sud - in apropierea granitei cu Ucraina si in regiunea Caucazului de Nord.

Rusia a optat pentru escaladarea tensiunilor pentru ca mai apoi sa isi justifice actiunile militare. Cu toate acestea, Kremlinul este adept al jocurilor diplomatice cu marile puteri ale lumii si este angajat intr-o negociere complexa cu SUA asupra Siriei, dar si a Ucrainei.

Ucraina nu este in masura sa ameninte Rusia, de aceea este greu de prevazut planul oficialilor de la Moscova.