Presedintele filipinez Rodrigo Duterte, un obisnuit al declaratiilor lipsite de diplomatie, a provocat o noua polemica si a starnit nedumerire la Washington, dupa ce l-a numit pe ambasadorul Statelor Unite "homosexual" si "fiu de catea", scrie AFP.

Duterte a facut aceste afirmatii homofobe vineri, in dialectul tagalog, in conditiile in care vorbea la televizor despre ambasadorul american Philip Goldberg.

"Asa cum stiti, ma lupt cu ambasadorul (secretarului de stat John Kerry). ambasadorul sau homosexual, fiu de catea", a spus presedintele.

Avocatul in varsta de 71 de ani a fost ales la inceputul lunii mai la capatul unei campanii populiste in cursul careia si-a multiplicat atacurile si insultele impotriva adversarilor sai politici, si chiar impotriva papei, calificat si el "fiu de catea" dupa ce a provocat ambuteiaje la Manila.

In aceasta campanie au aparut si primele contre cu ambasadorul Goldberg care, ca si ambasadorul Australiei, a criticat dur o gluma indoielnica a actualului presedinte despre violarea si uciderea unei femei religioase australiene in 1989.

Duterte a amenintat atunci ca, daca va fi ales presedinte, va rupe relatiile cu Washington si Canberra.

Departamentul american de stat a precizat ca insarcinatul filipinez cu afaceri Patrick Chuasoto a fost convocat la Washington.

"Am avut o conversatie. Vrem sa intelegem mai bine motivele pentru care a fost facuta aceasta declaratie", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului, Elizabeth Trudeau.

Filipine sunt una dintre cele mai apropiate tari de SUA din Asia de sud-est, in special in contextul disputelor teritoriale cu Beijingul in Marea Chinei de sud.