Ministrul german de Interne pregateste o serie de masuri pentru consolidarea instrumentelor de lupta impotriva terorismului dupa cele doua atacuri din luna iulie revendicate de gruparea terorista Stat Islamic, relateaza miercuri presa germana, citata de AFP.

Trupe GSG9 in MunchenFoto: cititor HotNews

Ministrul Thomas de Maiziere vrea, in special, sa introduca o procedura pentru a accelera expulzarea refugiatilor si solicitantilor de azil care "reprezinta un pericol pentru securitatea publica", potrivit cotidianului Bild, care citeaza surse din securitate. Ministrul de Interne are anuntat o conferinta de presa joi.

Aceasta masura vine dupa cele doua atacuri comise in sudul tarii la sfarsitul lunii iulie. Cinci persoane au fost ranite intr-un atac cu topor comis de un adolescent de 17 ani, probabil originar din Afganistan, intr-un tren. Alte 15 persoane au fost ranite intr-un atac comis de catre un sirian la un festival de muzica. Acesta din urma a murit in atac.

Germania a primit peste un milion de imigranti in 2015.

Mai mult de atat, ministrul vrea sa obtina, potrivit Bild, o relaxare a prevederilor care asigura confidentialitatea informatiilor medicale, astfel incat medicii sa poata "informa la timp autoritatile cu privire la crimele planificate de catre pacientii lor".

Tot in luna iulie, un tanar instabil mental, inspirat de extremistul norvegian Anders Behring Breivik, a omorat 9 persoane in Munchen inainte de a se sinucide.

Thomas de Maiziere intentioneaza, de semenea, sa semneze in august "Declaratia de la Berlin", impreuna cu ministrii de Interne ai landurilor germane din partea partidului conservator CDU si a ramurei sale bavareze CSU, care prevede, printre altele, o procedura de revocare a nationalitatii si o interdictie asupra valului integral, potrivit grupului de presa RND.

Aceasta declaratie va face, de asemenea, apel la recrutarea a 15.000 de politisti intre 2015-2020 si crearea unui centru de lupta impotriva criminalitatii cibernetice in cadrul directiei de investigatii criminale din politie pentru a combate traficul de arme pe "darknet", ansamblul de site-uri ascunse, care asigura anonimatul, utilizat pentru tranzactii ilegale.

Documentul mai prevede masuri pentru impiedicarea finantarii moscheilor de catre organizatii extremiste si cere expulzarea liderilor religiosi straini care "predica ura".

Politia germana a perchezitionat miercuri dmineata apartamentele si locurile de munca a trei barbati suspectati ca au recrutat in 2015 membri si sustinatori ai organizatiei Stat Islamic, potrivit Parchetului federal.

Unul dintre ei este banuit si ca a oferit Statului Islamic sprijin logistic si financiar, precizeaza parchetul.

Niciunul dintre suspecti nu a fost arestat.

Intr-un al dosar, un sirian in varsta de 24 de ani banuit ca facea parte si Statul Islamic a fost arestat vinerea trecuta in vestul Germaniei, au anuntat marti autoritatile locale.