Statele Unite si Franta au cerut marti ca ajutorul umanitar sa poata ajunge in orasul sirian asediat Alep, pentru a fi luata in considerare organizarea de noi negocieri de pace privind Siria, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

In schimb, Rusia a afirmat in continuare ca nu trebuie sa existe nicio preconditie pentru astfel de discutii, pe care ONU spera sa le reia la Geneva la sfarsitul lunii.

Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a declarat presei ca negocierile trebuie reluate urgent, "dar contextul discutiilor trebuie sa fie de asemenea corect".

"In privinta accesului umanitar, (...) situatia se inrautateste", a spus ambasadoarea, la capatul unei reuniuni cu usile inchise a Consiliului de Securitate.

Luptele intre fortele guvernamentale si rebeli s-au intensificat la Alep in ultima luna, cele doua tabere trimitand intariri pentru o ofensiva de anvergura care ar putea marca o schimbare in acest conflict care dureaza de cinci ani.

Aproape doua milioane de persoane din Alep - al doilea oras al tarii - sunt private de apa curenta de patru zile, potrivit ONU, ceea ce sporeste riscul de boli in acest oras devastat.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a prezentat marti situatia din Siria in cadrul Consiliului de Securitate, exprimandu-si speranta pentru o reluare a negocierilor la sfarsitul lunii, atragand in acelasi timp atentia ca trebuie luate masuri impotriva catastrofei umanitare de la Alep, potrivit unor diplomati.

"Nu stiu cum vom putea avea discutii serioase daca nu exista un mediu macar putin propice pentru acest lucru", a comentat Alexis Lamek, ambasadorul adjunct al Frantei la ONU.

La randul sau, responsabilul cu operatiunile umanitare ale ONU, Stephen O'Brien, si-a reluat apelul pentru un armistitiu de 48 de ore la Alep si, dupa reuniunea cu usile inchise, s-a declarat 'incurajat' de faptul ca propunerea sa pare sustinuta de Consiliul de Securitate.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a spus ca Moscova va discuta cu Washingtonul despre livrarea ajutorului umanitar la Alep, insa a respins orice sugestie ca discutiile de pace nu ar mai putea avea loc din cauza situatiei din acest oras.

In opinia sa, punctul de blocaj in discutii este insistenta opozitiei ca presedintele sirian Bashar al-Assad sa paraseasca puterea.

Razboiul din Siria a facut peste 280.000 de morti din martie 2011.