Turcia a avertizat marti SUA, prin vocea ministrului sau de justitie, sa nu sacrifice relatiile bilaterale din cauza "teroristului" Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat esuate in 15 iulie, relateaza AFP.

"Daca Gulen nu este extradat, Statele Unite vor sacrifica relatiile (bilaterale) din cauza acestui terorist", a declarat Bekir Bozdag agentiei de presa Anadolu, subliniind ca sentimentul antiamerican in randurile populatiei turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend intre cei doi aliati din cadrul NATO. "Revine partii americane atributia de a impiedica acest sentiment sa se transforme in ura", a spus ministrul.

Puciul ratat, despre care Ankara afirma ca ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat in SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane.

Un ministru turc nu a ezitat chiar sa afirme ca "Statele Unite se afla in spatele tentativei de lovitura de stat", in timp ce un fost sef de stat major a sugerat implicarea CIA in puciul ratat.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan ￯ care a acuzat Washingtonul ca il "hraneste" si il "protejeaza" pe inamicul sau numarul unu, candva un fost aliat ￯ a dat de inteles SUA ca un refuz de a-l extrada pe fostul imam ar avea consecinte asupra relatiilor bilaterale. Ankara a trimis in SUA mai multe dosare pentru a obtine extradarea acestuia.

Ministrul turc al justitiei a indicat totodata ca "autoritatile americane studiaza cu seriozitate cererea noastra de extradare". Dar Bekir Bozdag a adaugat ca, "de acum inainte, Gulen si-a pierdut caracterul de marioneta, el nu mai este utilizabil de catre SUA, nici de vreo alta tara". "Daca Gulen nu este extradat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor" intre cele doua tari, a insistat el.

Potrivit Ankarei, acest opozant turc retras in Pennsylvania (nord-estul SUA) ar fi creierul recentei lovituri de stat esuate, soldata cu 273 de morti si 2.000 de raniti. Fostul imam neaga orice implicare in puciul ratat din 15 iulie.