Rusia si Turcia au un obiectiv comun in ce priveste solutionarea crizei din Siria si este posibil ca cele doua tari sa isi rezolve divergentele privind modul in care acesta poate fi atins, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Putin si ErdoganFoto: Captura YouTube

La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.

"Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile", le-a spus Putin reporterilor.

Vladimir Putin se asteapta la o "munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice" ruso-turce

Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat marti, la finalul intalnirii avute cu omologul sau turc, ca se asteapta la o "munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice" cu Turcia, dupa noua luni de criza diplomatica, relateaza AFP.

"Tendinta este foarte trista. Avem o munca dificila de facut pentru a reanima cooperarea economica si comerciala", a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Erdogan.

"Acest proces a fost demarat deja, dar va dura ceva timp", a precizat el.

Putin sustine ridicarea progresiva a sanctiunilor economice impuse Turciei

Vladimir Putin a mai anuntat marti ca Moscova va ridica progresiv sanctiunile economice implementate in ultimul an impotriva Ankarei. Insa, prioritatea pentru presedintele rus este aducerea relatiilor bilaterale turco-ruse la nivelul dinainte de criza diplomatica, transmite News.ro citand Reuters.

De asemenea, liderul rus a declarat ca discutiile cu presedintele Erdogan au fost unele "costructive" si vor avea o mare insemnatate pentru viitoarele relatii bilaterale ruso-turce.

In plan economic, cei doi lideri au anuntat revenirea la tinta anuala de 100 de miliarde de dolari in schimburi comerciale dintre Turcia si Rusia, in vreme ce sanctiunile impuse impotriva importurilor de alimente turcesti vor urma sa fie ridicate pana la finele acestui an.

"Am luat masuri politice concrete pentru realizarea proiectelor energetice. Cel mai important aspect discutat s-a rezumat la proiectele energetice comune. Trebuie sa luam pasi politici solizi pentru a realiza aceste proiecte. Partea turca a luat deja masuri pentru realizarea acestor proiecte, insa noi am impus o serie de limitari. Vom avea nevoie de ceva timp pentru a ne intoarce la acelasi aflux de turisti rusi. Vom rezolva problema legata de reluarea curselor aeriene charter spre Turcia. Vom permite comapaniilor de constructii turce sa lucreze pe teritoriul rus", a declarat Putin.

Intre timp, presedintele Erdogan a promis sa aduca relatiile bilaterale la nivelul inregistrat inainte de criza diplomatica de la finele anului trecut.

Pe agenda discutiilor s-a aflat si proiectul Turkish Stream, care ar putea sa fie realizat mai devreme decat era planificat anterior.

Cele doua state isi vor creste colaborarea si in domeniul industriei de aparare. In timp ce colaborarea pe frontul sirian nu a fost exclusa de cei doi lideri de stat.

Vizita lui Erdogan in orasul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare in strainatate dupa tentativa esuata de lovitura de stat de luna trecuta, ce a dus la o eliminare in masa a opozantilor presedintelui turc din toate structurile statului si a umbrit relatiile Ankarei cu Occidentul.

"Aceasta vizita mi se pare un nou punct important in relatiile bilaterale (...), iar eu, personal, cu toata inima si in numele poporului turc, ii salut pe Putin si pe toti rusii", a spus Erdogan intr-un interviu pentru presa rusa.

Doborarea unui avion de lupta rus de catre aeronave F-16 turce, la granita cu Siria, in noiembrie 2015, l-a infuriat pe Putin, care a impus sanctiuni economice Ankarei si a lansat un adevarat razboi al declaratiilor cu Erdogan, ce a parut sa distruga irevocabil relatiile dintre cele doua tari.

Insa, intr-o schimbare brusca de atitudine la sfarsitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan si a anulat imediat interdictia de vanzare a pachetelor de vacanta catre Turcia in Rusia.

Mai mult, el a semnalat ca va anula masurile impuse impotriva importurilor de produse alimentare si pe cele care vizau firmele de constructii din tara. Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult - in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.

"Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa", au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

Relatiile dintre Turcia si Rusia " doua puteri care se lupta pentru influenta in regiunea strategica a Marii Negre si in Orientul Mijlociu" nu au fost niciodata usoare.

Imperiul Otoman si cel Rus, predecesorii celor doua state moderne, s-au aflat in razboi timp de trei secole.