Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se intalneste marti la Sankt Petesburg cu liderul rus, Vladimir Putin, pentru a purta prima discutie dupa reluarea relatiilor diplomatice dintre cele doua state. Insa, in culisele diplomatiei responsabile pentru solutionarea crizei ruso-turce stau o serie de discutii secrete din capitala uzbeka Tashkent, intre un afacerist turc si relatiile sale, care l-au adus in fata lui Vladimir Putin cu o scrisoare de la Erdogan, transmite Hurriyet Daily News, citat de News.ro.

Incidentul aviatic, care a dus la racirea relatiilor diplomatice dintre cele doua state, a avut implicatii adanci asupra economiei si turismului turc, in vreme ce exporturile de alimente spre pietele rusesti au fost zguduite puternic de sanctiunile economice implementate de Kremlin.

De asemenea, operatiunile fortelor de securitate turce impotriva jihadistilor Statului Islamic au fost blocate de prezenta rusa de pe teritoriul Siriei. Marile companii turce implicate in turism, constructii si vanzari in Rusia s-au confruntat cu dificultati in ceea ce priveste desfasurarea unor operatiuni comerciale de rutina. Insa, odata criza diplomatica ruso-turca incheiata, calea spre normalizarea relatiilor a fost deschisa de primele discutii dintre demnitarii rusi si turci.

Potrivit unor surse din diplomatia turca, la solutionarea crizei ruso-turce au contribuit mai multe intalniri din statele central-asiatice, intermediate de afaceristul turc Cavit Caglar.

De asemenea, presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev "a demonstrat o mare prietenie pentru poporul turc", iar seful Statului Major al Turciei, generalul Hulusi Akar a luat "o initiativa patriotica" in rezolvarea conflictului diplomatic, desi acesta nu avea nicio responsabilitate in aceasta privinta, potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

La finele lunii aprilie, generalul Akar l-a contactat pe presedintele Erdogan pentru a-i propune un posibil canal de solutionare a crizei ruso-turce, care era reprezentat de investitorul turc in industria textilelor, Cavit Caglar. Se pare ca acesta avea mai multe afaceri in republica rusa Dagestan si il cunostea bine pe presedintele Ramazan Abdulatipov, care avea acces printr-un intermediar la liderul rus Vladimir Putin.

Mai mult, generalul Akar l-a avertizat pe presedintele turc ca investitorul Cavit Caglar a avut mai multe probleme financiare la inceputul anilor 2000 si a ajuns in fata procurorilor, insa ramane o persoana de incredere in ceea ce priveste solutionarea unor operatiuni de stat. De altfel, nu este pentru prima data cand investitorul turc s-a implicat in problemele statului turc, acesta imprumutandu-si avionul privat in 1999 serviciilor secrete turce, care au zburat la Kenya pentru a-l captura pe liderul kurd al PKK Abdullah Ocalan.

Prima intalnire dintre Caglar si Erdogan a avut loc, la finele lunii aprilie, in metropola Istanbul, unde liderul turc a acceptat propunerea investitorului de solutionare a crizei diplomatice.

In perioada mai-iunie, Caglar si Abdulatipov au creat un canal secret de negociere intre Moscova si Ankara.

La 22 iunie, ambasadorul kazah Zhanseit Tuimebaiev le-a comunicat turcilor ca presedintele Nazarbaiev a purtat o discutie la Sankt Petesburg cu Vladimir Putin, care a precizat ca este pregatit sa accepte o scrisoare cu scuze oficiale din partea liderului turc Recep Tayyip Erdogan. Insa, acesta din urma nu era pregatit sa expedieze o scrisoare prin care sa ceara iertare si sa prezinta compesatii, desi voia normalizarea relatiilor bilaterale.

O zi mai tarziu, presedintele kazah i-a informat pe diplomatii turci ca a aterizat in capitala uzbeka Tashkent si urma sa se intalneasca cu presedintele rus a doua zi, aceasta fiind cea mai buna sansa a turcilor pentru prezentarea scuzelor oficiale cu privire la dovorarea avionului militar rus in urma cu mai bine de opt luni.

In acest sens, purtatorul de cuvant al presedintelui Erdogan a colaborat cu mai multi traducatori rusi pentru realizarea unei scrisori, in care a folosit cuvantul rus "izvinte", mai puternic decat o serie de "simple scuze", insa mai subtil decat o cerere de iertare.

Ulterior, scrisoarea semnata de presedintele turc i-a fost livrata lui Vladimir Putin, dupa ce Kalin si Caglar au traversat cu avionul prezidential spatiile aeriene ale statelor Georgia, Azerbaijan si Turkmenistan, fara sa primeasca aprobare inainte de decolare. Pentru ultima parte a calatoriei spre Taskent, presedintele kazah Nazarbaiev a cerut personal permisiune pentru vizitatorii sai turci de la omologul sau uzbek, Islam Karimov.

Scrisoarea a fost acceptata de presedintele rus Vladimir Putin, desi cuvantul "izvinte" servea mai mult pozitiei turce cu privire la criza diplomatica.

Ulterior, liderul rus a ridicat primele sanctiuni economice impuse asupra Ankara.