Statele Unite au facut luni apel la China sa elibereze patru avocati si activisti pentru drepturile omului care au fost condamnati saptamana trecuta la inchisoare pentru subminarea puterii de stat, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Avocatii Zhou Shifeng si Gou Hongguo si activistii Hu Shigen si Zhai Yanmin au primit pedepse cuprinse intre trei ani si sapte ani si jumatate de inchisoare, pronuntate de o instanta din orasul Tianjin din nord-estul tarii.

"Cerem autoritatilor chineze sa ii elibereze pe avocatii si aparatorii drepturilor care sunt inchisi, inclusiv pe cei deja condamnati", a precizat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau.

Cei patru barbati condamnati se numara prin zecile de persoane avand legaturi cu o firma de avocatura din Beijing care a fost prinsa intr-o campanie de reprimare a disidentilor inceputa in luna iulie a anului trecut, in contextul in care administratia presedintelui Xi Jinping si-a intarit controlul, invocand nevoia de a consolida securitatea si stabilitatea nationala.

"Cel putin alti 12 avocati sau activisti retinuti la 9 iulie 2015 sau in jurul acelei date, inclusiv Li Heping, raman in arest preventiv fara a avea acces la familii sau la consiliere juridica pe care sa o poata alege ei", se arata in comunicatul Departamentului de Stat.

"Cerem oprirea imediata a proceselor deschise impotriva lor si a restrictiilor privind libertatea lor de miscare si activitatile profesionale", se mai subliniaza in document.