Statul Islamic (SI) a revendicat atacul cu maceta din Belgia, potrivit AMAQ, organ de propaganda al gruparii jihadiste, in timp ce parchetul federal belgian a precizat ca barbatul care a ranit sambata doua politiste, inainte de a fi impuscat, este un algerian de 33 de ani cunoscut de politie "pentru infractiuni de drept comun, dar nu pentru fapte de terorism", transmite Agerpres citand AFP.

Atac cu maceta la CharleroiFoto: Captura YouTube

"Atacatorul de la Charleroi este un soldat al SI care a desfasurat aceasta operatiune ca raspuns la apelurile de a ataca populatia din tari ale coalitiei cruciate", a scris AMAQ, facand referire la coalitia internationala condusa de SUA care desfasoara atacuri aeriene asupra pozitiilor Statului Islamic in Irak si Siria.

"Agresorul a fost identificat. Este vorba de K.B., un barbat de 33 de ani, de nationalitate algeriana, care se afla in Belgia din 2012", a detaliat parchetul intr-un comunicat, adaugand ca "doua perchezitii au fost deja efectuate la Charleroi", orasul valon in care a avut loc agresiunea.

Exista "indicii care permit sa se considere ca atacul a putut fi inspirat de un motiv terorist", a precizat parchetul federal, care a preluat ancheta desfasurata initial de parchetul din Charleroi. "Un judecator de instructie specializat in materie de terorism a fost sesizat", se mai arata intr-un comunicat.

In privinta celor doua politiste atacate sambata cu o maceta in fata sediului politiei din oras, parchetul a aratat ca ele "au fost grav ranite la fata si la gat".

"Incercand sa il opreasca pe individ, politistele au dat dovada de un mare curaj" in fata atacatorului, care a fost impuscat de o a treia colega, dupa care a murit la spitalul unde a fost transportat.

Rucsacul pe care el il avea asupra sa "a fost examinat de serviciul de deminare", care nu a descoperit nicio arma sau explozibil, a mentionat parchetul.