Omul de stiinta iranian Shahram Amiri, expert in domeniul nuclear, a fost executat pentru ca a predat informatii secrete Statelor Unite, au afirmat duminica oficiali de la Teheran, potrivit agentiei DPA, citata de Agerpres.

Shahram AmiriFoto: Captura YouTube

"Amiri a transferat informatii secrete importante dusmanului nostru si Marelui Satan", a declarat un purtator de cuvant al sistemului judiciar din Iran, Hgolam-Hossein Mohseni-Ejei, potrivit agentiei oficiale de stiri IRNA.

Omul de stiinta a fost executat prin spanzurare miercuri la Teheran, a spus purtatorul de cuvant, confirmand informatii aparute sambata privind executia barbatului in varsta de 39 de ani.

Amiri a fost o figura controversata o perioada. In unele materiale de presa era numit un "avertizor de integritate" care a parasit Iranul pentru SUA in 2009 si a divulgat informatii privind programul nuclear al Iranului.

In alte materiale de presa s-a scris ca Amiri ar fi fost rapit de CIA in Arabia Saudita, dus in SUA si fortat sa vorbeasca.

SUA au respins in mod repetat acuzatiile ca expertul nuclear iranian a fost retinut impotriva vointei sale.

Amiri a primit permisiunea de a reveni in Iran in 2010, unde initial a fost celebrat ca erou national.

El a fost ulterior arestat si condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spionaj. Oficialii iranieni l-au acuzat apoi ca a furnizat in continuare informatii secrete catre SUA, iar ulterior Curtea Suprema l-a condamnat la pedeapsa capitala.