Incendiul soldat cu 13 morti intr-un bar din Rouen ar fi fost provocat de o persoana care a cazut cu tortul aniversar, plin cu lumanari aprinse, relateaza Le Point, citat de News.ro.

13 persoane au murit in incendiul din barul Cuba LibreFoto: Captura YouTube

"Cineva a coborat cu un tort aniversar cu lumanari si a cazut pe scara", a declarat procurorul adjunct Laurent Labadie, pentru AFP. "Lumanarile au fost aruncate pe pereti si pe plafon", care erau izolate fonic, a adaugat el.

Buretele izolatiei s-a aprins imediat si a degajat gaze toxice, a explicat magistratul.

"Eram la bar, la parter. Am vazut flacarile, era ca un lansator de flacari, totul a fost foarte rapid", povesteste socata Sophie, amintindu-si de violenta incendiului care a distrus barul Cuba Libre si care a facut 13 morti si sase raniti, dintre care unul in stare foarte grava. Este vorba de o femeie transportata la spitalul din Paris.

Victimele au intre 16 si 25 de ani.

O celula de asistenta psihologica a fost activata la spital.

Potrivit Parchetului, aniversarea unui politist de 20 de ani s-a transformat in drama. Incendiul a izbucnit in jurul miezului noptii.

Zeci de pompieri au ajuns rapid la fata locului si, dupa circa 30 de minute, au stins incendiul.

La Spitalul Universitar din Rouen a fost activat Planul Alb pentru urgente majore.

"Eram la fata locului in momentul incendiului", spune Amar Ould Said, in varsta de 40 de ani. "Scoteau cadavre la fiecare doua minute. Amenajasera un spatiu de ingrijire pe trotuar, in fata", a adaugat el.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a anuntat, la scurt timp dupa tragedie, ca o "ancheta judiciara este in curs, pentru a determina cauzele incendiului".

Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat sambata "solidaritatea si compasiunea fata de familiile" victimelor si a promis ca "va fi facut totul" pentru "a se afla cauzele".

Ancheta ar urma sa stabileasca daca buretele de izolatie a degajat gaze toxice cand a ars si daca barul a respectat normele de siguranta, in special in ceea ce priveste iesirile de urgenta.

Un client al barului Cuba Libre a spus ca accesul al subsol se facea pe o scara ingusta, din lemn, foarte abrupta.

Potrivit Le Parisien, subsolul mai are o iesire, o usa care da spre un culoar ce duce pe garaje aflate in spatele cladirii. Intrebarea este daca aceasta usa poate fi considerata iesire de urgenta.

"Se vede vreun semnal luminos, un semn (...)? Nimic. Cum sa iesi, in panica, pe acolo?", a spus clientul.

Sambata dimineata, sute de oameni au depus flori in fata barului, pentru a le aduce un omagiu victimelor.

Incendiul a fost cel mai puternic din Franta din 2005 incoace. In urma cu 11 ani, mai multe incendii au distrus imobile si hoteluri vechi. Cel mai grav dintre ele, de la hotelul Paris-Opera, a provocat moartea a 24 de persoane, dintre care 11 copii.

Cel mai sangeros incendiu din istoria Frantei a fost pe 1 decembrie 1970, cand 146 de persoane au murit la Saint-Laurent-du Pont (Isere).