Tentativa de lovitura de stat din Turcia, de pe 15 iulie, si masurile represive adoptate ulterior de regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan amintesc de incendierea Reichstag-ului in timpul Germaniei naziste si folosirea acelui prilej de catre Adolf Hitler pentru a-si consolida puterea, a afirmat sambata liderul Partidului Libertatii din Austria (FPOe, extrema dreapta), Heinz-Christian Strache, relateaza Agerpres.

Foto:

Incendiul de la cladirea parlamentului german din 1933 a fost considerat de nazisti drept o lovitura de stat organizata de comunisti contra guvernului de la Berlin si a fost folosit ca o ocazie de a limita libertatile civile si de a spori puterea lui Hitler.

"Cineva a avut impresia ca a fost un puci orchestrat, astfel incat in final dictatura prezidentiala a lui Erdogan sa fie posibila. In mod dramatic, am mai cunoscut inainte asemenea mecanisme in alta parte, cum este cazul incendiului de la Reichstag, dupa care a fost confiscata intreaga putere", a declarat Strache intr-un interviu pentru cotidianul austriac Die Presse.

Erdogan a respins acuzatiile conform carora el sau guvernul sau ar fi inscenat tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, pentru care regimul de la Ankara il considera vinovat pe predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 in statul american Pennsylvania.

Seful diplomatiei turce a calificat vineri Austria drept "capitala rasismului radical", dupa ce cancelarul austriac Christian Kern le-a sugerat liderilor Uniunii Europene sa ia in discutie suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia din cauza deficitelor de natura democratica si economica din aceasta tara.